КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 10 юни 2018 г.

Салата с листа от полски мак, лешници и кълнове от елда / Salad with leaves of Polish poppy, hazelnuts and buckwheat sprouts /




    Листата от полски мак се берат задължително преди цъфтежа.В този вид те са по - едри, по - крехки и са идеални за салати и плънки.Тази салата сътворих само от листа на полски мак, лук, магданоз, копър и домати.Добавих малко кълнове от елда и лешници и получих вкусна засищаща салата.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

листа от полски мак / 2 шепи /
зелен лук - 2 стръка
домати - 2
магданоз
копър
лешници - 1/2 ч.ч.
кълнове от елда - 3 - 4 с.л.
зехтин
сол

    Измийте листата от полския мак и ги нарежете на ситно.Добавете ситно нарязани лук, магданоз, копър.Доматите нарежете на едри парчета, лешниците - едро счукани или нарязани.
Смесете всички продукти в голяма купа, овкусете със зехтин и сол и разбъркайте.
   Украсете салатата с цветове от полски мак преди поднасяне.
           Приятен  апетит !

Листа от полски мак

Кълнове от елда










    

2 коментара:

  1. Толкова харесвам полския мак, спомен от детството и ваканцията на село.
    Но, Ели, ядлив ли е, помня, че баба ни се караше и не даваше да го пипаме, бил отровен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      младите листа преди цъфтежа на полския мак са ядливи.Те са крехки и много вкусни като добавка.След цъфтеж растението не бива да се консумира.
      Поздрави !

      Изтриване