КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 19 юни 2018 г.

Билките - безплатна храна / Herbs - free food /





    На 24.06. - Рождение на Св. Йоан Кръстител  / Еньовден - празник на билките / се навършват 4 години от създаването на този блог.Не случайно, без да избирам този ден специално  съм създала блога.А в него исках да представя именно рецепти с много диви треви и билки.За мен кулинарията е изкуство, но преди години наблягах на приготвянето на твърде сложни рецепти.Отделях много време както за закупуване на много продукти, така и за приготовление.Днес е точно обратното - залагам на просто приготвената храна и се стремя именно към това .Малко продукти и бързо и лесно приготвяне на храната.
  За тези години , в които списвам блога научих много рецепти, запознах се с различни хора, които също като мен се стремят да приготвят разнообразна и вкусна храна.
   Благодаря на всички читатели на блога, които отделят време за да надникнат в моята страничка.Също и на тези, които ми пишат и задават въпроси.Творете в кухнята, не е задължително да спазите точната рецепта.Винаги можете да добавите в зависимост от вкус и предпочитания различни подправки или продукти към дадена рецепта.А и да измислите съвсем нова рецепта тогава, когато имате налични продукти в хладилника.
   Храненето с кълнове и сурова храна не е за всеки.Този, който желае може да опита.Но се изисква воля, промяна на вкуса.А веган и вегетарианската храна може да се употреби от всички - малки и големи.Особено по време на пости.
   Скъпи читатели на моят блог ! От сърце Ви благодаря и за прекрасните коментари, които ми оставяте.Бъдете здрави ! Бъдете благословени ! Бъдете искренни и честни в отношенията си с околните ! Събирайте билки и диви треви ! Използвайте ги в кухнята при приготвяне на супи, постни ястия, баници, салати, омлети и песто.Дивите треви и билки са много полезни и хранителни за човека.Освен това са безплатна храна.Дивите плодове са много ароматни и вкусни.От тях можем да приготвим оцет, напитки, сладка, конфитюри и сосове.
   Всеки в своя дом може постепенно да наложи посредством промяна някои нови здравословни рецепти.Те са не само вкусни, но и полезни.От нас зависи какво ще приготвим и представим на трапезата.А от трапезата зависи в голяма степен и здравето ни.Свикнете да обработвате храната минимално на огън, употребявайте повече прясна и необработена храна за да бъдете здрави и с по - малко здравословни проблеми.Особено сега през лятото обичам да откъсна от нашата градина пресни билки, треви, зеленчуци и да сътворя нещо, което аз измисля и не съм го прочела някъде - в списание, преса или книга.Най - много обичам пресните салати, но заедно с тях приготвям и някоя вкусна гарнитура от зърнени храни.
    А тези, които живеят само в големия град могат да отглеждат подправки и зеленина в саксия стига да имат достатъчно място на терасата.
   Възползвайте се от възможността през почивните дни да се разходите сред природата и да си наберете пресни билки.Сега има много жълт кантарион, бял равнец, лайка, липов цвят, камшик, слез, синя жлъчка, лечебен лопен, невен.Природата ухае на билки.А през зимата от тези билки си пригответе чайове, добавяйте ги в пюрета, ястия, гарнитури и се насладете на билкови аромати.
 



8 коментара:

  1. Чудесно инфо, Ели, благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно, вдъхновяващо и много полезно! Честит празник на блога, на Еньовден цветята и билките празнуват, а денят толкова подхожда на твоето местенце. Желая ти вдъхновения и не спирай да обогатяваш пространството с твоите интересни и различни рецепти и съвети. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. На 24.06. Еньовден / празник на билките / се навършват 4 години от създаването на този блог ...
    честит празник, Елена!
    Благодаря ти за този блог,
    за полезните рецепти и съвети,
    за идеите, отношението и уюта в него.
    Едно много специално място:
    където креативността и разнообразието са в изобилие,
    където здравословното, балансирано и диетично хранене
    имат реални, вкусни и обосновани предложение, и
    където вниманието към читателите и гостите е топло и сърдечно.
    Желая ти здраве, време и вдъхновение за още многох4.
    Отново - едно огромно Благодаря,
    адмирации и голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, мога само да кажа, верно от времето прекарано зад монитора, че ти си страхотен човек, не се съмнявам, че е така, научих се да разпознавам лицемерието, дори от разстояние.
    Аз съм в такъв етап от живота си, който ти описваш - много, и разнообразна храна, термично обработена, може би така мса ме научили баба, мама, уви и аз така научих семейството си - да има готвено.
    Не си представям някак да мога да се нахраня със сурови зеленчуци примерно.
    За сега, слава богу със здравето сме относително добре, но може и по-добре да е.
    Може някой ден да осъзная нуждата от друг тип хранене.
    Но винаги се възхищавам на твоята воля, на твоята доброта, на твоята креативност, аз съм сигурна, че всяка една рецепта тук си е само и единствено твоя, нещо, с което едва ли може да се похвали който и да е блог.
    А информацията, която даваш е направо енциклопедична.
    Страхотна си!
    И аз, като теб се надявам един ден да се срещнем!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, честита блогогодишнина! С пожелание за още много интересни и здравословни рецепти и много последователи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Тили.Бързо и неусетно минава времето,дано намеря повечко време за списване на блога и нова интересна информация.Днес има много билки, диви треви, нови интересни веган продукти така ,че човек може да избира и има голям избор.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Ели, благодаря ти за специалното ти местенце! При теб научих много и винаги с удоволствие се отбивам.
    Честита четвърта годинка!Много вдъхновение и дълги години в които да ни радваш - нас твоите читатели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      най - добрият учител е опита, а аз натрупах такъв специално в приготвянето на суровата храна.Надявам се и занапред да покажа още нови рецепти в тази насока.Благодаря ти от сърце за чудесния коментар и за това,че не ме забравяш.Винаги се отбиваш тук , в моят блог.Макар,че има още много какво да се желае по отношение на снимков материал и представяне на рецептите.Но при мен всичко става много набързо поради огромният брой ангажименти.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване