КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 5 юни 2018 г.

Мащерка / Thyme /



    Мащерката / Thymus serpillium L. / се отнася към сем. Устоцветни  и е известна със следните наименования - Бабина душица, диворастяща мащерка, майчина душица, овчарска мерудия, овчарски босилек, оленица.
     Диворастящата мащерка е силно полиморфен вид , разпространен в нашата страна в много видове, подвидове, вариетети и форми, различаващи се помежду си по размери, разклоненост и окосменост на стъблата, по размери на окосмеността на цветовете, по форма, големина и окосменост на листата и др.Те са многогодишни тревисти растения или полухрастчета.Кореновата система е силно развита, с многобройни коренчета, проникващи надълбоко в почвата, по - малко или повече вдървенели.Стъблата са разклонени, много от тях пълзящи по земята и вкореняващи се във възлите.Листата са целокрайни, срещуположни, линейни или елипсовидни, с къси дръжки или приседнали, обикновено тъмнозелени отгоре, светлозелени отдолу, с най - различна форма и големина.Стъблата и листата са покрити с дребни власинки или са голи.Цветовете са събрани по върховете на стъблата и разклоненията им в топчести, удължени или прекъсващи се съцветия.Чашката е зелена, понякога червеникава, цилиндрична или звънеста, двуустна обикновено с 10 жилки.Венчето е бледорозово или червено, по - рядко бяло.Тичинките са 4.Всички надземни части на растението са покрити на гъсто с жлезисти трихоми, съдържащи етерично масло, от което срещу светлината изглеждат пунктирани.Плодът е съставен от 4 почти топчести орехчета.Цялото растение има приятна, характерна миризма.Цъфти почти през цялото лято.
   Мащерката е разпространена в цяла Европа, особено Средиземноморието, Русия, Западна Азия, Северна Африка, Северна Америка.У нас се среща от най - ниските до най - високите райони в планините, по сухите огрявани от слънцето поляни и скалисти места навсякъде - от морския бряг до снежната линия на високите планини, често в голямо изобилие.
   Бабината душица съдържа около 66 % етерично масло, в състава на което влизат крезоловите производни / кристалният тимол и течният карвакрол /, борнеол, парацимол и др.Съдържа също дъбилни вещества, вит.С, горчивото вещество серпилин, смоли, пигменти, урзолова и олеинолова киселина, до 9 % минерални соли и други още неуточнени съставки.
   Растението е било познато твърде отдавна на човечеството.Мащерката за нашия народ е символ на здраве.
Външно се употребява за гаргара, за промивка на устната кухина, за налагане на незарастващи гнойни рани, за компреси на ставите, при ревматични заболявания и др.Дрогата е добро успокояващо средство при спастична кашлица, особено при коклюш, бронхит, бронхиална астма, белодробни възпаления, стомашни катари и разтройства, стомашна язва, спазми и колики, метеоризъм, главоболие, малокръвие  и други.Диоскорид е препоръчал мащерката като средство против ухапване от змии, като диуретично средство и др..Крем с мащерка лекува екземи, гнойни пъпки, фурункули.
Служи и в парфюмерийната и консервната промишленост.
  Много народи , от далечното минало и до сега , прилагат мащерката в своята кухня.Древните гърци  откриват нейния кулинарен чар и започнали да я слагат в изисканите си ястия.Римляните, които приемат всички кулинарни творения на гърците , приемат и мащерката , като я свързват с храброст и сила и преди битки се къпели във вода, ароматизирана с мащерка, за да са по - близо до победата.
   За кулинарни цели се използват пресни и сушени листа на мащерка, както и връхчета с неразцъфнали цветенца.С неповторимия си аромат те могат да обогатят и даже да променят аромата и вкуса на ястието, в което са вложени.
Бабина душица се добавя при приготвяне на ястия с яйца, зеленчуци, картофи, ориз, зелен и бял боб, леща, грах, риба и месо.С нея се приготвят напитки, тестени изделия, кремове и сладолед.Мащерката много добре се вписва и в маринатите.Те получават букет от аромати, ако мащерката се комбинира с естрагон / тарус /.Тя може да се комбинира с майорана, риган, босилек, салвия, розмарин, чесън.






Няма коментари:

Публикуване на коментар