КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 28 март 2019 г.

Туршия от левурда / Lewurdy pickle /



      Дивият чесън / левурда, мечи лук / е пролетно, много полезно и вкусно растение.Листата се използват предимно пресни в ранна пролет и са силно ароматни, с пикантен вкус.Тези листа можем да консервираме и те да ферментират в солена вода.Леко подсолени са чудесни като добавка към ястия, салати, ориз, гарнитури със зеленчуци или картофи.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

листа от левурда
морска сол
вода

   Най - напред измийте хубаво листата едно по едно и ги отцедете.В стъклен буркан с вместимост според желанието започнете да подреждате листата така,че да се подредят плътнооколо стените и дъното.Разтворете солта в необходимото количество вода на котлона и охладете саламурата.В зависимост от вместимостта на буркана и вашето предпочитание количеството сол може да варира.За буркан от 800 мл. използвах 1/2 с.л. морска сол.Опитайте саламурата, обикновено правя саламурата винаги слабо солена.Залейте листата с охладената саламура и запечатайте.Всеки ден в продължение на около 2 седмици обръщайте и разклащайте буркана така,че листата да започнат да ферментират.Готови са за употреба когато променят цвета си.
        Поднесете също така към риба, гъби или според вашето предпочитание.Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар