КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 19 март 2019 г.

Светите отци за поста / The Holy Fathers for the Post /




    Надявам се,че ще бъде интересно на читателите на този блог да прочетат за Светите отци и тяхното мнение за храненето, поста и връзката на храната с болестите.И не само на храната, но и на нашите мисли,чувства и отношение към ближните.Св. отци това са канонизирани от Църквата жени и мъже / главно монаси /, прославили се с много пророчества и чудотворни  изцеления  както приживе, така и след смъртта си.
Голяма част от тези велики мъже и жени са се хранили семпло и ограничено.Животът им е бил съпроводен с много лишения не само по отношение на храната, но и по отношение на условията на живот.Много от тях са търпяли глад, студ и жажда, живяли са без никакви излишества по отношение на облекло, храна и без никаква лична собственост.Всичко каквото са имали са дарявали, а парите за тях са служели само и единствено за да помагат на другите.За тези техни жертви в името на ближния Бог ги надарява с много дарби - лечителска, певческа дарба и най - трудно даващата се от Бога дарба - прозорливост.
   Св.  Паисий  Святогорец -  по произход грък, наш съвременник.Ето какво пише за него :
    В Синайската пустиня прекара цялата Четиридесятница , приемайки само Свето причастие, пиейки малко вода и ядейки нещо всяка неделя.
     В Иверския скит , когато видя, че до килията му има една смокиня и една череша каза : " Слава Богу, това стига за да живея тук.Човек има нужда от малко за да се поддържа. " Там в продължение на 3 месеца се хранеше само с кукунари / семена от шишарки / .Всеки ден по 2 - 3 лъжици смлени ядки.
     Постеше постоянно до 9 - тия час, а когато искаше да помогне на някого - тридневни пости.Т.е. придружаваше молитвата си за хората с жертвата на поста.През Богородичния пост се стремеше да прекара всички дни на поста, без да яде нищо в чест на Св. Богородица.Освен обичайните пости през годината извършваше и други Четиридесятници за по - големи свои молби, отнасящи се за някои въпроси или лица.
   Храната му обикновено не минаваше през огън, ядеше неготвено.Каза : " За щастие в програмата ми няма готвене ." Когато в последните години някой от отците му отнасяше понякога готвена храна, Старецът ядеше по малко заради любовта и казваше : " Стомахът иска от време на време и готвена храна ."
  Питаха го : " Дядо, как стомахът ти не се развали от поста ." Стомахът не се разваля от поста.Но когато човек се притеснява трябва да яде, защото тогава жлъчката непрекъснато изпуска течност / а трябва да изпуска течност само по време на храносмилане / и така се разрушава стомашната лигавица и започва да боли.
    Човек трябва да яде съобразно със състоянието, в което се намира.Ако може да се въздържи и да яде по - малко, нека яде по - малко.Когато човек е напреднал, яде малко ядене и се поддържа с него така, като че яде нормално, защото се храни духовно.Тогава и малко храна е достатъчна .Самият той ядеше от малка паничка, която побираше малко ядене.

    Ако ти пристъпваш към пост по желание то не бъди мрачен, но се радвай : той очиства твоята душа от отровата.
                                                                                                                 Св Йоан Златоуст

      Великият проповедник о.Йоан Кронщадски е написал : " Що е това пост ? Това е драгоценен дар за нас от Спасителя, Който Сам пости 40 дни и нощи , не яде и не пи, дар драгоценен за всички, жадуващи за спасение и умъртвяване на душевните страсти.Със слово и пример Господ узакони поста за своите последователи.

Постът изпраща молитвата на небето, превръщайки се за нея в крила.
                                                                                                             Св. Василий Велики
Хранителите на нашия живот - Ангелите - пребивават с този, който е очистил душата с пост.
                                                                                                             Св. Василий Велики

Благодатното утешение от молитвите можем да получим само очистени с поста и да съхраним чистота с пост.
                                                                                                            Св.Игнатий Брянчанинов

      Ако ти постиш за Бога - избягвай всички дела, които ненавижда Бог, и Той ще приеме твоето покаяние, като милостив и човеколюбив.
                                                                                                             Св.Йоан Златоуст

        Пости и се моли и ще извършиш велики дела.Ситият не е способен за велики дела.
                                                                                                            Св.праведен Йоан Кронщадски

           Бог е дал тези святи дни за този, който иска  с внимание и смиреномъдрие да се замисли за себе си и да се покае за греховете си - той ще се очисти от грехове, които е правил в продължение на години.Тогава неговата душа ще се освободи от тежест и тогава в такъв образ ще достигне Светия ден на Възкресението, причастена със Св.Тайни, обновена чрез покаяние в нов човек.
                                                                                                           Авва Доротей

     Благоразумното въздържание  на корема е врата към всички добродетели.Удържи корема - и ще отидеш в рая.
                                                                                                          Св. Игнатий Брянчанинов

   Постът на тялото е храна за душата .
                                                                                                          Св. Йоан Златоуст

     За делата Божии не разсъждавай на пълен стомах.При пълен стомах какво може да разбереш от Тайните Божии.
                                                                                                         Св. Серафим Саровски

         Има пост телесен, има пост духовен.При телесният пост тялото пости от храна и питие ; при духовният пост душата се въздържа от зли помисли, дела и думи.Настоящият постник се въздържа от гняв, ярост, злоба и отмъщение.Настоящият постник се въздържа от празнословие, сквернословие, празни приказки, клевети, осъждане, ласкателство, лъжи и всички злоречия.Настоящ постник е този, който се въздържа от всякакво зло.
                                                                                                        Св.Василий Велики

    Който ограничава поста само с въздържание от храна той преди всичко го безчести.Ти постиш ? Докажи ми със своите дела...Каква полза когато ние се въздържаме от птици и риба, а хапем и обиждаме братята.
                                                                                                        Св.Йоан Златоуст

    Трябва да се храним толкова, че след приетата храна да желаем да се молим и душата ни винаги да гори и ненаситно да се стреми към Бога ден и нощ.
                                                                                                       Св.Силуан Атонски

          С каква майчинска , нежна и свята любов Светата Църква съхранява нашите души и тела , назначавайки ни чести пости.Чрез въздържанието и поста тя желае да ни даде духовна свобода ; невъздържанието поробва нашата душа и тяло в страсти и похоти и тялото заболява.
                                                                                                      Св.праведен Йоан Кронщадски

          Много постят ден, два и повече, но от гняв, злопаметство и отмъщение не желаят да се откажат.Много се въздържат от вино, месо и риба, но със своя език уязвяват хората - каква е за тях ползата ?
                                                                                                     Св. Тихон Задонски

   Постът съхранява младенците, дава целомъдрие на юношите, почит на старците.Душа украсена с пост е достойна за уважение.
                                                                                                    Св.Василий Велики

Благодарение на поста утихват страстите и стремежа към удоволствия.Умът плува по спокойно море и благополучно преодолява вълненията и бурите от зли дела, привежда кораба в пристана на добродетелите.
                                                                                                  Св.Йоан Златоуст

                  Общото правило за умерено въздържание се състои в това, че всеки съобразно със силите, състоянието на тялото и възрастта приема толкова храна колкото е нужно за поддържане на здраво тяло, а не толкова колкото е неговото желание за да се насити.
                                                                                                   Преп.Касиян Римлянин

            Не сядай на масата с възмущение, което смущава твоя дух, защото врага ще обърне храната и питието в болест, а не в здраве ; врагът коварства във всичко  и иска да увреди човека.Сядай винаги на трапезата с мир, благодари на Господ и храната и питието ще бъде за тебе благо и здраве ; защото благословението Божие ще почива и на храната и на тебе самия.
                                                                                                Св.праведен  Йоан Кронщадски


2 коментара:

  1. Честито Благовещение, Елена ...,
    много подходящи и вдъхновяващи съвети -
    благодаря ти, поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      Христос както и Светите отци са ни оставили пример за молитва и пост.Велик пост е сега и всеки в семейството по един или друг начин трябва да се смири.Но духовният пост определено е по - труден от телесния.
      Божията майка е била избрана от Бога да изпълни определена мисия тук на земята.Благовещението е голям празник в нейна чест, тя е закрилница и пазителка на семейството.Чрез молитви към нея са ставали и стават много чудеса.
      Но понякога тя се е явявала за да предупреди човека когато са нарушени основни Божии закони.Почитането на Божията майка е основа на Православието.Нека запазим тази вяра, тя е съхранила народа ни.
      Поздрави !

      Изтриване