КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 април 2023 г.

Пюре от коприва със сирене и поширано яйце / Nettle puree with cheese and poached egg /

 


   Това ястие видях в предаването " Гозбата на България " и реших да го приготвя.В село Борики, община Габрово домакинята Евелина приготви лесно и вкусно пролетно меню.Ястието се приготвя със запържване на лука и копривата, но аз винаги задушавам като добавям и малко от водата, в която е бланширана копривата.Накрая поръсете с червен пипер и залейте с леко топла мазнина.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 купа прясна коприва / връхчета /

1 яйце

100 грама сирене

1 глава кромид лук

2 скилидки чесън

2 ч.ч. вода

1 щипка сол

струйка олио

Заливка :

1 ч.л. червен пипер

струйка олио

     Почистете копривата и хубаво я измийте под струйка течаща вода.Загрейте водата и бланширайте копривата за няколко минути докато стръкчетата омекнат.Извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана. Нарежете на ситно кромид лука  и чесъна и ги задушете в зехтина и малко вода от бланшираната коприва. Посолете и оставете на умерен огън докато омекнат.През това време нарежете на ситно вече омекналата коприва.

   Добавете към лука и чесъна водата от бланжирането и оставете продуктите хубаво да се сварят и омекнат.Когато водата поизври добавете копривата.Варете 5 минути и снемете от огъня.Пасирайте я с пасатор до гладко пюре.Натрошете сиренето.

      Оставете пюрето от коприва малко да се охлади.През това време бланширайте яйцето във вряща вода.Аз не добавям оцет, а просто с лъжица наливам вряща вода върху жълтъка докато се забули.

      Върху пюрето от коприва натрошете сирене, поставете бланшираното яйце, поръсете с червен пипер и залейте с леко топла мазнина.Не правя типичната запръжка, а просто загрявам леко мазнината и преди за започне да цвърчи заливам червения пипер.

                 Пюрето е за две порции.Можете според Вашите предпочитания да използвате 2 или 3 яйца за порция и повече сирене.Преценете сами как Ви харесва.

                    Приятен апетит !








Няма коментари:

Публикуване на коментар