КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 6 май 2025 г.

Хумус в три варинта по рецепта от Израел / Hummus in three variations according to a recipe from Israel /

    ЧЕСТИТ И БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК ! ЗДРАВЕ ЗА ВСИЧКИ С ИМЕН ДЕН ДНЕС ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ! СВЕТИ ГЕОРГИ ДА ВИ ПАЗИ И ПОМАГА !



        Мога със сигурност да кажа, че това е хумуса , който най - много се доближава до този, който опитах в Израел.Приготвя се с лед за да придобие по - светъл цвят.Гарнирах по 3 различни начина както показва Мадлен в нейния канал Израелска кухня - https://www.youtube.com/watch?v=NhJJwbOAmxY . Благодаря ти Мадлен.Хумусът е прекрасен както на вкус , така и на външен вид.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

500 грама суров нахут

1/2 ч.ч. сусамов тахан

сок от 1 лимон

сол на вкус

1 скилидки чесън

1/2 ч.ч. лед

За гарниране :

1/ Тхина / тахиносалата /, червен пипер, магданоз, кедрови ядки, зехтин

2/ червен пипер, гъби с лук, магданоз, зехтин

3/ зърна нахут, червен пипер, магданоз, кедрови ядки, варени яйца / не добавих /, зехтин

       Сусамовият тахан е силно доминантен в израелската кухня.Използва се за хумус и за тахан / тхина , тахиносалата /.

    Измиваме нахута и го поставяме в съд с хладка вода и 1ч.л. сода .Водата трябва да покрива нахута 6 - 7 см. Престоява така минимум 8 часа.Може и повече. След изтичане на времето измиваме отново зърната на нахута и го поставяме в тенджера.Заливаме с вода по същия начин.Добавяме 1 ч.л. бакпулвер.

   Варим  като след завиране намаляваме огъня до среден така, че да остане да бълбука до пълното му омекване. Периодично обираме пяната и част от люспите.Когато зърната напълно омекнат е готов. Оставяме да се охлади половин час.

   Прехвърляме нахута с  решетъчна лъжица в блендер, пастор или кухненски робот.Запазваме остатъчната вода.Смиламе само нахута с част от остатъчната вода , която е в съда за пасиране за 2 минути. След това добавяме сол на вкус, сок от лимон, чесън, сусамов тахан.Смиламе отново 1 минута.Накрая добавяме лед и отново пасираме. 

    Този хумус разделяме на три части и гарнираме по три начина.

Тхина - това е разядка или салата от сусамов тахан и вода в равни части.Използвах 1/2 ч.ч. тахан и толкова вода, сок от 1/2 лимон, сол на вкус, 1 скилидка чесън, пресен магданоз, пресен копър и пресен кориандър / не добавих /. Всичко се разбива с телена бъркалка до сгъстяване или се пасира с чопър.

Задушени или пържени гъби с лук - 300 грама бейби печурка, 1 голяма глава кромид лук, 5 с.л. зехтин, 1 ч.ч. вода за задушаване, 1 равна ч.л. сушена мащерка, сол на вкус.

   Гъбите се почистват, измиват и добавят в тенджера с вряща , подсолена вода. Добавя се и нарязания лук.Варят се на умерен огън докато водата поизври.Добавя се зехтина и мащерката.Варим още 5 - 6 минути и охлаждаме.

   Хумусът се поставя в чинии, гарнира се с посочените продукти по реда на тяхното изброяване.

     Да Ви е сладко !
















Няма коментари:

Публикуване на коментар