КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 7 юни 2016 г.

Полски кострец / Polish sow thistle /






   Полският кострец / Sonchus arvensis L. /  е многогодишно тревисто растение от сем.Сложноцветни.Стъблото изправено, разклонено, кухо, голо или с власинки само около съцветието, 60 - 200 см. високо.Листата лировидно - пересто нарязани с бодливо назъбени дялове : долните с дръжки, горните - приседнали, със закръглени ушички.Листата са меки и гладки, зелени до леко червеникави.Коренът, листата и стъблото съдържат и отделят при разкъсване бял млечен сок.Цветовете жълти, езичести, събрани в съцветие кошничка до 2 ,5 см. в диаметър.Плодовете тъмнокафяви с бяла хвърчилка.Цъфти юни - септември.
Разпространение : в цялата страна до 1000 м.н.в., в ниви, песъчливи места, край пътища.
Листата съдържат вит.С, холин, винена киселина, алкалоиди, каротин, протеин, мазнини и др.
От младите листа и обелените стъбла се приготвят салати, гарнитури, супи и пюрета.За премахване на горчивината се киснат в солен разтвор 30 - 40 минути.За зимата се изсушават или консервират.Същото приложение имат и бодливият кострец / S. asper L.  / , разпространен в цялата страна, градинският кострец / S. oleraceus L. /  и влаголюбив кострец / S. iliginosus  L./
Растението е фуражно, плевел, медоносно.











2 коментара:

  1. О, това съм виждала, не ми е и хрумвало, че се яде:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      полският кострец е широко разпространено растение, може почти навсякъде да се види, дори и в големите градове.Използват го нашироко в Гърция, тук рядко се употребява.
      Поздрави !

      Изтриване