КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 юни 2016 г.

Пастет от орехи,чесън, копър и краставична трева / Paste walnuts, garlic, dill and cucumber grass /



    Всяка година засявам краставична трева в едно сандъче на терасата.Тази подправка и билка е традиционно употребявана в Гърция.Листата имат аромат на краставица, цветчетата са много красиви, сини, дребни, чудесни за украса на ястия.Растението е едногодишно и затова е необходимо всяка година да се засява, но се продават семена.
Краставичната трева с успех може да се засее както в градината, така и в саксия.Но винаги трябва да се полива обилно, както краставиците.Пресуши ли се растението листата веднага увяхват, но полее ли се - съвземат се и са много красиви и вкусни.
   С участието на именно тези мъхести листа от краставична трева направих този вкусен пастет.Той може да се направи и като сос, добавете повече вода при приготвянето.Моите растения все още нямат образуван цвят, затова не направих и снимки на цялостното растение.
     НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ПАСТЕТА :
2 ч.ч. орехи, накиснати във вода за 6 часа
4 глави все още пресен чесън
1 връзка пресен копър
1 купичка пресни листа от краставична трева
лимонов сок от 2 лимона
1/2 ч.ч. зехтин / по желание , аз не сложих /
хималайска сол - на вкус
Всички продукти за пастета се нарязват и смилат в пасатора.Аз добавям и водата от накисването на орехите, защото съдържа йод.Украсих готовият пастет с половинки чери домати.
           Приятен апетит !

Краставична трева - листа











5 коментара:

  1. Тази краставичена трева е напълно непозната за мен,Ели,но пастетът ти е превъзходен!Вкусотийка!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. За първи път я чувам. И се впечатлих.

    ОтговорИзтриване
  3. За пръв път я чувам тази трева. Благодаря ти за кой ли път за интересните и образователни публикации, Ели. Пастета изглежда вкусно, а и звучи така. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ще ме умориш с тази трева, ти направо си енциклопедия:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Момичета,
      краставичната трева, известна още като пореч е традиционна в Гърция.Тук в България се среща и като диворастяща, но се предлагат семена за засяване.Аз всяка година я засявам и използвам най - често в таратор.Миризмата е като на краставица, чудна добавка е, а има и красиви цветове.
      Поздрави !

      Изтриване