КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Таратор с лешниково мляко и лобода / Tarator with hazelnut milk and Loboda /




        Много често през топлите дни на годината правя таратор с различна по вид зеленина и растителни млека.В този случай използвах мляко от лешници и градинска лобода.Получих вкусен и лек таратор.Винаги в домашни условия правя таратора с настъргана на едро ренде краставица.Така тя по - добре отпуска аромата и вкуса си.По желание краставицата може да се нареже на ситни кубчета, но парниковите краставици нямат никакъв аромат нарязани по този начин.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
100 - 150 грама лешници без черупка
1 краставица
чесън - няколко склидки
3 - 4 стръка копър
вода
зехтин
1 с.л. ябълков оцет
1 шепа листа от градинска лобода
щипка хималайска сол
    Накиснете лешниците във вода за 6 часа и ги смелете в пасатор.Долейте вода към пасираните лешници в блендер и пригответе хубаво , хомогенно ядково мляко.По желание прецедете млякото и отделете лешниковият пулп.Към него добавете нарязаната на ивички лобода, копър - на ситно, смлян чесън, настъргана краставица, сол и оцет.
   Преди да сервирате таратора капнете струйка зехтин.Да ви е сладко !














  

4 коментара:

  1. Интересен вариант на таратора, много вкусен при това:) Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    правя таратор с различна по вид зеленина.Става много вкусен и разнообразен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз правя различни таратори, Ели, но основно с кисело мляко, а тук...направо си е новаторство това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      млеката от ядки могат успешно да заменят всички животински млека.А всяка зеленина - диви растения или култивирани да послужат за приготвяне на таратор.
      Поздрави !

      Изтриване