КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 2 май 2017 г.

Суров веган шоколад / Raw vegan chocolate /    Често хората със смесен начин на хранене се учудват как мога да устоявам на различните изкушения по отношение на десертите и другите вкусни тестени храни.Често пъти се обръщат към мен с молба да дам рецепта за суров веган шоколад.
   Аз не съм любител на шоколада в такава степен,мога и без тази сладост.Тази рецепта измислих за хората, които все още не могат да се откажат от традиционната храна, а желаят да се хранят здравословно.Какаото е също растение, проблем при употреба на шоколад може да има само тогава, когато има алергия или непоносимост към  какао, млечни продукти или употреба на захар / при диабет /.Всеки у дома може да допълни и обогати рецептата - с добавка на кокосово или друго масло, добавка на различни по вид ядки или сушени плодове.
    Какаовото дърво / Theobroma cacao / принадлижи към сем. Стеркулиеви.Като диворастящо достига 12 м.височина, а в култура само 8 м.Интересни са някои ботанически особености на какаовото растение.Всяко стъбло, което расте изправено, когато достигне приблизително 1 м.височина, се разклонява на 3 - 5 части и връхната пъпка умира.Страничните разклонения образуват нови, изправени нагоре леторасти, които ако не се отсекат, образуват етажи.При отглеждането на какаовото дърво в плантации е установено, че е най - добре да се оставят само по 2 разклонения.Вечнозелената плътно облистена корона на какаовото дърво е богато разклонена, така,че когато се поддържат добре, насажденията дават плътна сянка.Листата на главното стъбло са разположени спирално, а на разклоненията - срещуположно.Характерно е подреждането на малките около 1 см. бледи цветове.Те се появяват обединени в цветни снопчета по стъблото / каулифлория / или по клоните / рамифлория /.Растението е кръстосаноопрашващо се.Образува голям брой цветове / средно 1 дърво образува до 100 000 цвята годишно /, от които само 0.5 - 0.7 % образуват зрели плодове.Плодовете са оцветени различно в зависимост от вариетета и сорта / червеникави, кафеникави, жълтеникави / и са повече или по - малко набраздени.Ботанически плодът е ягода.В говоримия език се нарича погрешно чушка или шушулка.Достига дължина 10 - 20 до 30 см., дебелина 5 - 10 см. и тегло до 500 грама.Вътрешността на плода е разделена на 5 надлъжни камери, всяка от които съдържа до 10 семена.Когато плодът узрее, преградните стени се разпадат и семената остават в центъра, наредени около централната ос, в една белезникава, кисело - сладка ароматна тъкан / пулпа или плодово пюре /.Семената, които също погрешно се наричат какаови бобчета, са заоблено - сплеснати и се състоят от два нагънати котиледона и един малък зародиш.
    Само условно е правилно какаовото дърво да се отнесе към хранително - вкусовите растения , понеже семената му съдържат до 60 % мазнини и до 16 % суров протеин, докато съдържанието на алкалоиди / теобромин и кофеин / е 0.9 - 2.5 %.
          Какаото е типично тропическо растение. В родината си - областите край Амазонка и Ориноко в Южна Америка то се среща като подлес във влажните тропически гори, и то само до 20 градуса с.ш. и ю.ш.Главните области, в които се отглежда какаото се намират между 10 градуса с.ш. и ю.ш., главно в Средна и Южна Америка и в Западна Африка.Сега около 30 % от световната продукция се доставя от Гана.
    За да вирее добре какаовото дърво се нуждае от средни годишни температури 24 - 28 градуса без големи колебания, висока въздушна влажност и по възможност добре разпределени годишни валежи.Какаовите дървета започват да цъфтят за първи път след около 3 години.Добри добиви могат да се получат едва след 5 години, а най - високи между 7 - 15 година.Какаовите дървета могат да достигнат възраст 80 -100 години, но добивите намаляват чувствително след 20 - 30 год. възраст.През целия си живот какаовото дърво е застрашено от много болести и неприятели, от които най - опасна е непобедената и до днес вирусна болест по леторастите.
    При беритбата зрелите плодове се отрязват внимателно с остри ножове.Единични цветове и плодове обаче могат да се видят през цялата година в какаовите плантации.Плодовете се отварят с нож или се чупят като орехите върху твърда подложка.Семената се изваждат заедно с пихтиестата тъкан и се събират в дървени каси, в които ферментират.Примитивните методи на ферментация в земни изкопи или на купчинки влошават качеството на какаото.При ферментацията се извършва кипене при температура от 40 - 50 градуса , при което освен различните химични процеси, които протичат в семената, умират и зародишите.След 4 - 6 дни ферментацията приключва и започва изсушаването.За да протече добре ферментацията, важно условие е дървените каси да се подредят стълбовидно.Ферментацията може да приключи за 2 дни без големи разходи на средства, като се отварят подвижните странични стени и се разместват касите.В процеса на ферментацията се създава типичният какаов аромат.
       В световен мащаб днес се произвеждат годишно около 1.4 млн.т. сурово какао, от което само ограничени количества се преработват от страните - производителки / Нигерия, Камерун / в готови продукти.По - голямата част се експортира като сурово какао в Европа и в Северна Америка.При индианците какаовите зърна се използвали в миналото като разменно средство, което ще рече,че само по - богатите слоеве можели да си позволят да използват какаото за храна.В днешните страни - производителки по принцип нищо не се е изменило.И тук шоколадовите произведения , които се внасят от Европа или от Северна Америка , са много скъпи.Така,че дори и в тези страни какаото трябва да се използва само като подправка.
   Суровият веган шоколад може да се приготви само с какаово масло и рожково брашно без добавка на сурови какаови зърна или какао на прах.Вкусът също е чудесен.
     

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 авокадо
1 голям добре узрял банан
5 - 6 с.л. разстопено на водна баня какаово масло
2 с.л. с връх мед
сок от 2 малки лимона
1 с.л. какао на прах или счукано сурово какао 
 2 с.л. с връх рожково брашно
        Най - напред смелете в пасатор почистеният банан, почистеното авокадо и сока от лимоните.Към тази хомогенна маса добавете разстопеното на водна баня какаово масло, меда и разбъркайте.Добавете на порции при постоянно бъркане рожковото брашно и какаото на прах.Разбъркайте добре докато сместа се хомогенизира.Съхранявайте в хладилник.
   Сервирайте като добавка към десерти, сладоледи или консумирайте самостоятелно.Да ви е сладко !


7 коментара:

 1. Разкошно...,
  чудесни съставки и страхотен резултат!
  Благодаря, Елена
  за вдъхновението и новата серия полезни рецепти.
  Поздрави за теб и усмихнати майски дни!

  ОтговорИзтриване
 2. Нещо подобно съм пробвала и съм убедена, че и тази рецепта гарантира истинско удоволствие в купичка. Обожавам такива мусчета, кремчета, шоколадчета. Прекрасен месец Май, Ели!

  ОтговорИзтриване
 3. Мили дами,
  суровият шоколад във веган вариант може да се приготви по различен начин.Става вкусен, засищащ, много лесен за приготвяне и чудесен за десерти по време на пости.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 4. Мда, и аз се чудя как устояваш...но този школад сигурно си го бива!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Веси,
   не е толкова трудно, просто при мен вече е променен вкуса и аз не изпитвам толкова голяма нужда от традиционните храни.Напротив, свикнах със суровата храна и тя ме засища напълно.Този шоколад е много засищащ и вкусен.
   Поздрави !

   Изтриване
 5. Ели, страхотно предложение, от което ще се възползвам. Хубав ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Танче,
   няма да съжаляваш, вкусен и засищащ шоколад се получава.
   Поздрави !

   Изтриване