КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 22 май 2017 г.

Експресно тесто за пици, милинки и други тестени изделия без яйца / Еxpress pizza douth , buns and other pasta without eggs /



    Когато се налага да приготвям почерпки за различни поводи обикновено използвам бяло пшенично брашно в комбинация с други, различни по вид пълнозърнести брашна.Приготвям тестени изделия, според предпочитанията , използвам различни пълнежи.
   Това тесто се приготвя много бързо и лесно, тестените изделия от него стават много вкусни.Преди години съм го преписала от някъде и го използвам винаги при различни поводи като експресно тесто.От него могат да се приготвят мекици, милинки, пици или други, предпочитани от вас тестени изделия.Според вида на изделието се използва мая или бакпулвер.Тестото може да се приготвя няколко дни по - рано, да се съхранява в хладилник, както и да се замрази.Необходимо е само преди употреба да се премеси 1 - 2 пъти като се остави на стайна температура да се отпусне за около час.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО :
2 кофички кисело мляко / от 400 гр . /
1 ч.ч. мазнина по избор / зехтин или друга по ваш избор /
щипка хималайска сол
1 бакпулвер или 1 пак. суха мая / 11 гр./ - използвах френска суха мая
1 кг. бяло брашно екстра на СОФИЯ  МЕЛ
     Брашното се пресява 2 пъти и в него се изсипва сухата мая.В купа се разбиват киселото мляко, мазнината и солта.Постепенно на части се добавя от брашното и се бърка с лъжица.Когато сместа стане гъста и поеме почти всичкото брашно се изсипва върху набрашнен плот и се доизмесва.За това тесто използвах точно 1 кг. брашно, получава се много меко, еластично, удобно за работа тесто.Киселото мляко може да се замени със соево прясно мляко, в което сме добавили сок от 1 лимон за да получим кисело соево мляко.
  Поставете тестото в купа и ако няма да го използвате веднага го покрийте със стреч фолио и съхранете в хладилник или го поставете в найлонова торбичка , завържете я здраво и съхранявайте в хладилник до употреба.






      

8 коментара:

  1. Ели, обичам такива бързи и лесни рецепти, и тази си я записвам за проба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      пробвай тестото, чудесно е и много бързо се приготвя за бързи, лесни рецепти.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  2. Ели, не съм опитвала такова тесто, ще го имам предвид, интересно ми е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тестото е лесно за приготвяне, много меко и лесно за работа.Чудесно е за различни тестени изделия.
      Пробвай го и ще се убедиш в чудесния резултат.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  3. Чудесно е! Имаше едно хладилно тесто, което е със сходна идея за късно ползване. Ели, колко време издържа в хладилника? Поздрави и честита нова визия на блога!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      около седмица издържа това тесто в найлонова торбичка.Може да се съхрани и във фризер.Лесно и бързо се работи с него и е подходящо за кифлички, милинки, мекици и други тестени изделия.
      Поздрави и леки почивни дни !

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Здравейте,
      тестото наистина се прави много бързо и лесно и не на последно място - с малко продукти.От него се получават много вкусни тестени изделия.Работи се много лесно с тестото, защото е меко и много еластично.
      Поздрави !

      Изтриване