КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 28 април 2017 г.

Ядково сирене от шам - фъстък / Cheese pistachio nuts - peanuts /    От всички видове ядки можем да направим ядково сирене, което има чудесен вкус.Различните по вид ядки имат различен привкус поради което и сиренето, което получаваме е различно.
   Суровият шам - фъстък е много вкусна и полезна ядка, единственото неудобство е,че когато се закупи трябва да се отдели външната твърда черупка на всяка ядка.Това отнема време, но не е трудно.От 400 гр. сурови ядки с черупка получих около 200 грама ядки без чурупка.Имайте това предвид когато използвате тази ядка.
    Приготвянето на сирене от шам - фъстък става много бързо и лесно след първоначално накисване на ядките във вода за 4 часа.След това смиламе ядките в пасатор или блендер заедно с водата и така приготвената каша от ядки оставяме на топло за 12 часа докато леко ферментира.Добавяме след това сок от 1 лимон и ако сместа е придобила вече приятен киселичък вкус я разбъркваме и съхраняваме в хладилник.Ако температурата на въздуха не е достатъчно висока оставяме сместа от ядки още няколко часа на топло докато  ферментира добре.
         След хубаво разбъркване на ядките трябва да усетим приятен киселичък вкус.При нужда отцеждаме хубаво сместа от ядки през тензух, но понякога това не е необходимо.Сиренето от шам - фъстък е готово и може да бъде съхранено в хладилник до седмица.Използвайте за съхранението му кутия с капак или съд, покрит със стреч - фолио.
          Приятен   апетит !      

3 коментара:

 1. Хах, Ели, това трябва да се пробва, страхотно звучи! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Ето това много ще ми хареса, Ели! Обожавам всякакви ядки и сурови, и печени:) Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 3. Момичета,
  сурово ядково сирене приготвям от различни по вид ядки.Става много вкусно и засищащо.Технологията за приготвяне е почти една и съща.Разликата е само в добавките - агар - агар, хранителна мая или различни подправки.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване