КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 15 май 2017 г.

Ефектна и бърза гарнитура с картофено пюре, пресен корен от куркума, аспержи и бейби моркови / Effective and fast trimming of mashed potatoes, the fresh root of turmeric , asparagus and baby carrots /




Пресни корени от куркума


    За куркумата няма да пиша подробна информация, защото има достатъчно такава в интернет и всеки, който се интересува може да намери това, което го интересува за тази подправка.Само с няколко думи ще кажа,че до сега не съм намирала пресни корени от куркума за подправяне на ястия.Куркумата обикновено е стрита на прах подправка, която има противопоказно действие само при болна жлъчка и трябва да се внимава много при нейното приложение в такива случаи.Пресните корени приличат много на тези на джинджифила с тази разлика,че са много по - дребни, имат жълт цвят и на вкус наподобяват пресен корен , но без особен аромат.
Куркумата заедно с джинджифила се употребява от много хора днес с цел подобряване на здравето, прочистване на организма, засилване на имунитета.
  Използвах корен от куркума обработен на пара за подправяне на картофено пюре в комбинация с аспержи и бейби моркови.Получи се много бърза, ефектна и вкусна гарнитура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. пресни картофи
1 корен от пащърнак
4 - 5 зелени аспержи
бейби моркови - 10 - 15 бр.
пресен корен от куркума
хималайска сол
зехтин 
лимонов сок или ябълков оцет за подправяне

    Най - напред обелете и измийте пресните картофи и пащърнака.Нарежете ги на парчета и варете до готовност в подсолена вода и на умерен огън.В тенджерата, в която варите картофите сложете кошничка и в нея поставете измитите и почистени аспержи, коренът от куркума и бейби морковите.Варете всичко така под капак на умерен огън.Зеленчуците в кошничката се обработват от парата, която се отделя при варенето на картофите и пащърнака.
  Щом картофите и пащърнака омекнат се отцеждат от водата и се пасират в ръчна преса.Водата от варенето се запазва и при нужда се добавя за разреждане на пюрето до необходимата консистенция.Полученото кореноплодно пюре се овкусявя със зехтин и лимонов сок или ябълков оцет.
    Аспержите , куркумата и бейби морковите, които обработвате на пара трябва да останат леко твърди в средата.
        Сервирайте пюрето гарнирано със зеленчуците така както на Вас ви харесва.Сервирах в 2 варианта.Преди поднасяне овкусете със струйка зехтин и да Ви е сладко !










16 коментара:

  1. Страхотни нови рецепти и гарнитури, Елена,
    но определено съм впечатлена от пресния корен куркума - досега не съм виждала, освен на прах...
    Благодаря ти за чудесните идеи и полезна информация, с която ни обогатяващ всеки път.
    Сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      и аз до сега не бях срещала пресни корени от куркума.Сигурно са внасяни само за специализираните диетични магазини и ресторанти.Тези корени ги закупих от магазини СБА и в момента може би все още има.Пресният корен също оцветява ястията в жълто, но все пак има различен вкус пресният и стритият на прах корен.Пресните корени могат да се засяват както и корените на джинджифила.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравейте-от къде се снабдихте с пресните корени куркума ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      пресни корени от куркума закупих на 06.05.2017 г. в магазини СБА.Проверете сигурно все още има.Корените се намират на щандовете за плодове и зеленчуци, там където са изложени и корените от джинджифил.В много малки тарелки са опаковани корени от куркума , цената е 3.60 - 3.70 лв. за една тарелка.Аз засях част от корените.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Боже, Ели, убиваш ме с тези идеи.:) Корен от куркума? Разби ме, да знаеш :) Изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      знаех за корените от куркума, но не можех да намеря и закупя.Затова ги представям когато ги намерих.Пресните корени в сравнение със сухата подправка , която познаваме като че ли са по - вкусни.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Ели, както винаги си пълна с изненади!Обожавам да се отбивам при теб!Всеки път е приключение! Корени от куркума- нова изненада за мен!Все научавам по нещо ново от теб! Хиляди благодарности!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      днес се внасят толкова разнообразни храни и подправки.Човек просто трябва да търси информация за тях, да ги изпробва и разнообразява менюто.В специализираните ресторанти се използват някои от тези храни, подправки също.Радвам се,че нещичко от моя блог ти харесва.
      Поздрави и лек и успешен ден !

      Изтриване
    2. Ели, "нещо" е слаба дума!Всъщност харесвам много неща от блога ти.И научих много от теб.Още веднъж благодаря!Усмихнат ден!

      Изтриване
    3. Нати,
      благодаря от сърце !Поздрави !

      Изтриване
  5. Откъде ги намираш тези продукти?! Покрай теб и рецептите ти се запознах с какви ли не зеленчуци и плодове:). Супер е разядката-гарнитура, дори и за филийка е чудесна. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      и аз от твоя блог обогатявам непрекъснато познанията си както в кулинарията, така и за твоите незабравими пътешествия на чудесни места.
      Коренът от куркума надявам се вече може да се намери в хранителните вериги.Чудесен е пресен.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Ели, това направо ме разби. За първи път виждам корен от куркума, но сега ако попадна на него ще знам как да го оплзотворя. Благодаря ти за разнообразието, което внасяш в блогпространството. Истинско приключение е да се посети твоето местенце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      корен от куркума намирам за първи път, явно и него както и джинджифила го внасят вече.Но куркумата в прясно състояние е по - различна от подправката.Просто си е един корен с жълт цвят и неутрален вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  7. Интересно, е аз не съм виждала пресен корен куркума, имам наблизо СБА, ама дали щях да забележа, откривател голям си ти:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      ще пробвам да направя марината с този пресен корен.Сигурна съм, че в комбинация с други продукти ще се получи чудесен сос за овкусяване на ястия.
      Поздрави !

      Изтриване