КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Въпроси и отговори за Православния пост / Questions and Answers about Orthodox Post /

 Надявам се, че ще бъде интересно на читателите на този блог да прочетат някои въпроси и отговори относно Православния пост.Тези въпроси и отговори са публикувани в книгата :
" Златна книга за Православния пост "
           Искам да започна да постя.С кой пост да започна - с някой от многодневните пости  или с ежеседмичните пости в сряда и петък ?
    Св.Теофан Затворник съветва : постът в сряда и петък е достатъчно начало.В тези дни не вкусвайте месни и млечни продукти и яйца.Докато се приучите , ще дойде време за по - дълъг постен период.
   Молете Господ да ви даде сили да постите.Към въздържанието на тялото прибавете и въздържание в мислите и чувствата.Отделяйте голямо внимание на духовния пост : по - често ходете в църквата, молете се повече, не гледайте по телевизията греховни програми и филми.Бъдете добри и милосърдни към вашите близки, старайте се да не осъждате никого, да не се карате, избягвайте раздразнителността и споровете.
               Нужно ли е да вземаме благословение от духовника си преди всеки пост ?
  Не е необходимо да вземате изрично благословение преди установените от Църквата пости.
  Заради особения смисъл на Великия пост, Църквата е установила Неделя на прошката.Тогава православните християни, събирайки се в храма, молят за прошка един от друг и от свещенството за волните и неволни обиди.Постът и покаянието са нашата жертва пред Бога, а  тя би била невъзможна без помирение с ближните, по думите на Самия Христос : " Ако принасяш дара си на жертвеника и там си спомниш , че брат ти има нещо против тебе, остави дара си там пред жертвеника и иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си " / Мат. 5 : 23-24 /
   Благословение трябва да вземем не за самия пост, а ако се налага да го нарушим поради едни или други обективни причини / напр. паради болест /.
                Може ли да постим само първата и последната седмица на многодневните пости ?
   За тежко болен човек Църквата препоръчва по - лек пост.От останалите, които се осъзнават като православни християни и са здрави, Църквата очаква изпълнение на поста -  не изборно, а точно според предписанията на църковния устав.
                   Не е ли по - добре да се пости само 1 ден, но истински, отколкото цял пост, но без разбиране ?
   Да се пости с разбиране , с " душа " може в продължение на целия пост, а не само 1 единствен ден.Структурата на Великия пост е такава, че всяка седмица от поста има свой духовен смисъл, своя духовна насоченост.Така е и при другите многодневни пости.Човек, който от началото до края на поста насочва силите си към спазването му, действително като по стълба, стъпка по стъпка се приближава към тайната на Христовата Пасха.Затова съветът на свещениците е да постите не така, както ви изглежда правилно, а така, както съветва  Светата Православна църква.
                В кои случаи може и трябва да се пости индивидуално ? Какъв трябва да бъде постът тогава ?
  Индивидуално може да се пости при личен повод / започване на важно дело / или при обществено събитие.Решението за индивидуален пост може да е или доброволно, или поради епитимия.Задължително е към всеки индивидуален пост да се пристъпва след благословение от свещеник.Той ще прецени и какъв да бъде постът.
                    Може ли духовно да постя, а телесно  не ?
   " Верният в най - малкото е верен и в многото "/ Лк.16 : 10 /
Телесният пост сам по себе си е недостатъчен без духовен пост.Онези, които постят, но не пазят сърцето си чисто, постят не за спасение, а за осъждане.Защото каква полза ако измъчваме тялото си с неядене, а душата ни се възгордява или греши с друго ?Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват.Телесен и духовен пост трябва да вървят заедно.
                Онези, които постят да не осъждат непостещите .
Ако човек не пости не бива да бъде укоряван за това от другите./ защото може да не пости поради болест или друга основателна причина, заради което му е позволено да блажи /
                   Приемането само на растителна храна достатъчно ли е за организма ? Много диетолози смятат,че липсата на месо е вредна за тялото.
  Постът е устроен мъдро и с любов и грижа за душата и здравето - неслучайно Рождественският пост , когато човешкото тяло има нужда от повече енергия  и калории , е по - лек : тогава в събота и неделя е разрешено приемането на риба.Според последните научни проучвания консумацията на риба е изключително здравословна, т.к. рибата съдържа омега - 3  ненаситени мастни киселини.Полезно е да се знае,че растителните заместители на животинските протеини са бобовите растения - боб, леща, соя, а сусамът е абсолютен шампион по съдържание на калций.В различните Поместни църкви според климата и възможностите за прехрана са установени и различни изисквания в устава.Там, където е по - студено и няма толкова плодове и зеленчуци, се допуска употреба на някои видове храна, забранена на други места.
   Излишеството и прекомерното угаждане увреждат тялото, докато в умереността и въздържанието се крие тайната на доброто здраве.Нещо повече, църковния пост и изобщо постническият живот са най - доброто средство за съхраняване на човешката жизненост.Това, което разболява най - много , е не отказът от блажна храна, а грехът." Неспокойният дух и страстите нарушават здравето и водят до разболяване " , казва св.Теофан Затворник.
              За преяждането с постна храна
  По време на пост се случва да прекалим с приемането на постна храна, като че ли търсейки компенсиране липсата на месо и млечни храни.За съжаление понякога това прекаляване се случва по време на целия пост.Не бива да преяждаме.Постът не е ядене до насита, не е чревоугодие! Човек става отпуснат, ленив и небрежен.Ситият човек забравя за Бога, затова според едни свети отци е добре да ставаме от масата , без да сме нарушили правилата на въздържанието , а други съветват да ядем толкова, че да оставяме място и за молитва.Преяждането и сластолюбието ни приковават към земята и отрязват, така да се каже , крилата на душата.
               Чревоугодие ли е изкусното и разнообразно приготвяне на постни храни ?
   Храненето е потребност, която лесно може да се превърне в услаждане.Постещият християнин трябва да се пази от разточителното разнообразие.
   Съществуват 2 вида чревоугодие :
Първият вид е когато човек търси приятност в храната и не винаги иска да яде много , но желае да е вкусно.Вторият вид чревоугодие е когато човек е обзет от ненаситност.
             Ще имам гости, но е пост.Как да постъпя с тях, че да ги посрещна добре, но да не наруша поста ?
    Все по - често днес се чува крилатата фраза : " Дошъл гост - нарушил пост ".Така някои използват греховно случая да нагостят дошлия с блажно / дори понякога се престарават / , а и сами добре да похапнат, оневинявайки се с горната мисъл.Не се заблуждавайте ! Неоправдано е да предлагате блажна храна !
  Чревоугодието и лакомията не са добродетели, а грехове.Щом ще имате гости , посрещнете ги като добри християни, но по отношение на храната постъпете така, както във всеки ден от поста - сервирайте постно.
             Често чуваме, че заради тежкото финансово състояние целият народ в страната принудително пости.Може ли това да се приеме за пост ?
   Въпросът е по - скоро политически, отколкото духовен.Не може да се счита за пост хранителният  режим на хората заради финансовото им състояние.Постът е доброволен акт, а не социално явление.Човек приема да пости и поема особен вид подвиг, за да примири себе си с Бога.Преди всичко постът е духовно понятие, т.е. човек по време на пост става кротък, милосърден, посвещава се на другите.
    Ситуацията, в която се намират много хора, е принудителна и много често ги озлобява и разбунва духа, затова е невъзможно да наречем пост такова състояние.
                  Предстои ми пътуване.Мога ли да прекъсна поста ?
  Много често християни, които тръгват на път , предварително са решили да блажат във времето, през което ще пътуват позовавайки се на казаното от св.Василий пътниците да не постят.
   По времето, когато е живял св.Василий, светът не е познавал този прогрес и развитие, които имаме днес.Често пътуванията траели дълго и били равносилни на подвиг.Повечето време се пътувало в тежки изнурителни условия, а пътниците трябвало да се хранят с онова, което са носели.
  Днес хората пътуват често.Нека не се заблуждаваме - в съвременния свят пътуването е свързано с безброй удобства, едно от които е и набавянето на храна.И така и по време на път не нарушавайте поста.По - добре да останете гладни, отколкото да извините невъздържанието си.




 



4 коментара:

  1. Ели, благодаря за интересният пост! Мисля, че за много от нас ще е полезно да прочетем за начина по който трябва да се пости. В днешно време постът се е превърнал в мода, а трябва да се спазва с осъзнатост. Пожелавам ти леки пости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      в дните на поста има много изкушения както по отношение на храната така и такива , свързани със спазването на духовния пост.Двата поста - духовен и телесен трябва да вървят ръка за ръка.Именно така се постига духовното съвършенство и така се постига очистване на тялото от грехове.Да, днес повече постът е мода, но трябва да е осъзнат и да се пости постепенно докато организмът се приучи.
      Леки и спасителни пости и на теб и твоето семейство !

      Изтриване
  2. Много полезно!Благодаря, Елена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      все повече хора започват да спазват Православния пост.За начинаещите обикновено е трудно да се ориентират коя храна е позволе и коя - не.За тях е нужна тази информация, която ще им помогне за по - пълноценен духовен и физически пост.
      Поздрави !

      Изтриване