КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 януари 2018 г.

Сурово крем - сирене от бадеми, белен слънчоглед и белено конопено семе с хранителна мая / Raw cream - almond, peeled sunflower and hemped hemp seed with food yeast /





 Това веган крем - сирене приготвих по класическия начин, но добавих и белено конопено семе.Получих разнообразно, но много вкусно крема - сирене, което може да послужи при различни диети или разтоварителни режими.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 гр. белен слънчоглед
100 гр. бадеми
30 гр. белено конопено семе
сок от 1 лимон
1 щипка хималайска сол
1 - 2 с.л. с връх  хранителна мая
вода - за накисване на бадемите, слънчогледа и конопеното семе

     Приготвянето се осъществява по класическата технология като най - напред се накисват за 6 часа бадемите и слънчогледа във вода.След престоя във водата семената и ядките се смилат до получаването на гъста и фина паста.Добавям и накиснатото във вода белено конопено семе също смляно до фина паста.Така сместа престоява 24 часа на топло / стайна температура /.Добавям сока от лимона и солта и оставям пак на стайна температура от 6 - 12 часа.Накрая когато крема - сиренето е готово добавям хранителната мая на люспи и хубаво разбърквам.Ако желаете сиренето да има хубава по - твърда консистенция отцедете напълно суроватката.Обикновено след ферментацията крем - сиренето се сгъстява и хомогенизира.
    Към   готовото крем - сирене можете да добавите подправки според вкуса и желанието - копър, магданоз, червен пипер, чубрица, чесън или сушени гъби на прах.Ще получите прекрасно по вкус сирене.
            Приятен апетит !







2 коментара:

  1. Веси,
    всички видове ядкови сирена са много вкусни и лесно усвоими.Лесни за приготвяне са.Единственият проблем е цаната на ядките, тя се покачва непрекъснато.Но от време на време човек може да си позволи употреба на ядки в сирена, много са полезни богати на незаменими аминокиселини, витамини и ферменти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване