КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 май 2018 г.

Ориз Басмати с нерафинирано палмово масло / Basmati rice with unrefined palm oil /    Маслодайната палма /  Elaeis guineensis / е внушително дърво и може да достигне над 30 м. височина.На горния край на стъблото  са разположени 40 - 50 големи перести листа с дължина до 2 метра, които окапват на втората година.Опадалите листа оставят следи върху стъблото , които му придават характерен вид и едва по - късно то добива обичайния си вид.Стъблото е равномерно дебело и само понякога е изтънено в горната си част.Това се дължи на факта, че палмите не нарастват вторично на дебелина.Ето защо стъблото се оформя едва след петата година, когато е достигнат върхът на вегетацията и стъблото е с маскимална дебелина.По време на най - интензивния си растеж най - добрите палми нарастват на височина годишно с около 70 см. при диаметър на стъблото 60 - 80 см.С увеличаване на възрастта интензивността на нарастване намалява и накрая спира.Палмите умират неочаквано.Маслодайните палми достигат възраст 100 години, но в плантациите се подменят много преди тази възраст с по - млади дървета, които дават по - големи добиви.
    Маслодайната палма е еднодомна, т.е. женските и мъжките съцветия се намират на едно и също растение.Женските съцветия имат до 6000 триделно перести цветове, а мъжките - до 150 000 цветове на едно растение.Обикновено мъжките и женските не се развиват едновременно.Поради тази причина доминира кръстосаното опрашване, което се извършва най - често от вятъра, но понякога и от насекомите.Плодовете, които са подредени в грозд с тегло 3 - 50 кг.  са костилкови и се състоят от тънка външна обвивка и маслено - влакнест слой / мезокарп /, който обвива костилката .Във вътрешността на костилката се намират в повечето случаи 1 - 2 семена, които при поникване преминават през двата отвора на черупката.
     В зависимост от дебелината на черупката маслодайните палми се разделят на различни типове, най - широко от които е разпространен типът "  dura " с дебелина на черупката над 2.5 мм.
   В Западна Африка маслодайната палма била използвана още преди откриването на континента от европейците.Някои племенни вождове притежавали много маслодайни палми.Макар,че маслодайната палма била открита отдавна от португалски моряци, палмовото масло се появило на английския пазар едва през 1790 г. и трябвало да измине доста време , докато се наложи.През втората половина на 19 век възникнали много и обширни палмови плантации.
    Районът, в който се отглежда маслодайна палма днес , обхваща тропическа Западна Африка, Индонезия и Малайзия.В последните две области тя е достигнала чрез няколко плода, от които били отгледани внушителни палми в ботаническите градини на Богор и Сингапур през втората половина на миналото столетие.Първоначално маслодайните палми били използвани като декоративни растения и едва през 19 век започнало масовото им отглеждане в плантации.
   Маслото се добива от различни части на плода.Така например един вид палмово масло се получава от месестата част на плода / мезокарпа /, съдържаща 45 - 50 % мазнини.В зависимост от съдържанието на каротин маслото е светло или тъмно оранжево.След като се обезцвети и пречисти , то се използва за готварски цели, като основен продукт за получаване на маргарин и в козметиката.От изсушените и разпукани костилки се получава друг вид палмово масло, което е светложълто, а в твърдо състояние - бяло до бледожълто и има вкус и миризма на орехи.То е много ценна суровина за сапунената промишленост и се използва в производството на сапун за пране, на прах и други перилни средства, както за направа на свещи.Семената на маслодайната палма се изсушават и се ядат от месното население, както орехите.
    Маслодайната палма е най - плодовитото маслодайно растение в света. За една година от възрастните насаждения може да се получи над 3000 кг./хектар палмово масло.Маслото е ценен експортен продукт и износът му непрекъснато се увеличава.

ПОЛЕЗНИ  СВОЙСТВА НА НЕРАФИНИРАНОТО ПАЛМОВО  МАСЛО :

- предотвратява преждевременното стареене
- неутрализира свободните радикали
- оздравява кожата
- лекува хронични заболявания
- подобрява циркулацията на кръвта
- поддържа елестичността на кръвоносните съдове
- намалява риска от развитие на атеросклероза
- намалява артериалното налягане
- нормализира работата на черен дроб и стомах
- предотвратява образуването на тромби
- активира защитните сили на организма
- повишава апетита

   Използвах за направата на гарнитура от ориз Басмати нерафинирано палмово масло, което е с наситен оранжев цвят и приятен вкус.
   Оризът Басмати принадлежи към най - висококачествените сортове ориз.Той е ароматен ориз, отгледан в подножието на Хималаите в Индия и Пакистан.Отличава се с дълги, тънки зърна , които след сваряване увеличават дължината си неколкократно.Оризът е с бяло оцветяване, екзотичен аромат и при готвене става снежно бял, без да се слепва.Подходящ е за приготвяне на индийски ястия, къри, пилафи, като гарнитура към различни екзотични рибни и месни ястия.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч ориз Басмати
2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 - 3 с.л с връх нерафинирано палмово масло

      Измийте най - напред хубаво ориза Басмати под течаща вода в цедка.Накиснете го във вода за 30 минути.Отцедете водата.
   Загрейте до кипване 2 ч.ч . вода или зеленчуков бульон, добавете солта и ориза и варете на тих огън 10 минути под капак.Изключете котлона и към ориза добавете стопеното на водна баня палмово масло.Оставете на котлона още 5 минути докато оризът поеме напълно водата и хубаво се оцвети.Сервирайте веднага докато е топъл.
          Приятен  апетит !


4 коментара:

 1. Колко красив жълт цвят се е получил, мислех, че това е постижимо само с къри и куркума. Дори за палмовото масло научавам нова информация. Досега се споделяше, че е вредно. ЧУдесна гарнитура, а и ястие, Ели. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Кате,
  това е нерафинирано масло, а всички такива натурални необработени термично масла са полезни.Макар,че ако ядките са цели и от тях не се извлича масло са по - полезни за организма.Нерафинираното палмово масло има много полезни качества за организма и може да се употребява и да разнообразява менюто от време на време.А всички рафинирани масла, особено тези съдържащи и други добавки наистина са вредни.Това се отнася не само за палмовото, но и за слънчогледовото и другите рафинирани масла.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Интересен жълт цвят, и то само от маслото, не съм виждала да продават наоколо. Аз обаче не съм фен на дългозърнестия ориз.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Веси,
   ориз Басмати има специфичен аромат и вкус.А дългозърнест ориз обикновено използвам за точно определени гарнитури или ястия.Палмово масло - нерафинирано може да се намери в индийските магазини за хранителни стоки.
   Поздрави !

   Изтриване