КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 6 юни 2018 г.

Полски мак / Polish poppy /





  Полският мак / Papaver rhoeas L. / e eдногодишно тревисто растение от сем. Макови.Стъблото изправено, просто или разклонено от основата, с разперени четинести власинки, 20 - 60 см. високо.Листата синьо - зелени, простоперести или двойноперести, приосновните с дълги дръжки, стъблените приседнали.Цветовете едри, единични, с дълги дръжки, яркочервени, понякога розови или бели.Плодът кълбовидна кутийка, цъфти - май - юли.
   Разпространен навсякъде в цялата страна до 1000  м.н.в., по сухи тревисти места, край пътища, по синори и в посеви.
   Растението съдържа млечен сок, в който са открити алкалоидите реадин, реагенин и малки количества морфин.Венчелистчетата съдържат червено багрило, мазнини, реадинова и макова киселина, слузести и смолисти вещества , реадин, в малки количества морфин.Семената са богати на мазнини.
От младите розетъчни листа, събрани преди цъфтежа, се приготвят салати и пюрета.С отвара от цветовете се оцветяват в червено вина и сиропи.Семената намират приложение в хлебопекарството.
   Младите листа на полския мак имат приятен и свеж аромат.За хранителни цели се берат листните розетки , в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса.Листата - самостоятелно или заедно с други ядливи треви, се варят и се консумират като салата, като ароматна добавка към зеленчукови и месни ястия.В южните гръцки острови листата на полския мак са неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници.В традиционната критска хортопита, която се прави със 17 ароматни треви, полският мак заема централно място.
   Семената на мака се използват широко като поръска, варят се с мляко, използват се като пълнеж.Те са добавка към салати, дресинги, ароматни хлябове, палачинки.В Индия маковите семена служат за сгъстяване на сосове.Олио от макови семена е деликатес в много страни.

ВНИМАНИЕ ! СЪБИРАЙТЕ САМО МЛАДИТЕ ЛИСТА НА ПОЛСКИЯ МАК И ТО ВИНАГИ ПРЕДИ ЦЪФТЕЖА ! ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖА И СЛЕД ТОВА - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ !






2 коментара:

  1. Много хубава е темата за билките, Елена,
    полезна и като самостоятелно обособена,
    и като начин за приложение - Благодаря,
    всеки път намирам интересни четива при теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      полският мак преди цъфтежа може да се ползва успешно за салати и плънки.Листата са крехки и вкусни.Една малка импровизация в кухнята с тези листа ще обагати трапезата ни.
      Поздрави и лек и спасителен пост !

      Изтриване