КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 5 ноември 2019 г.

Солен кекс с царевично брашно или грис / Salty cupcake with corn flour or semolina /










    Този много лесен кекс можете да направите у дома когато имате гости за почерпка или по всякакъв друг повод.Рецептата е лесна за изпълнение и за запомняне дори и без да записвате допълнително на хартия.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

3 кафени чашки бяло пшенично брашно
3 кафени чашки царевично брашно или грис
3 кафени чашки олио или друга мазнина по избор
3 кафени чашки прясно мляко или гъст айрян
3 яйца
200 грама сирене / натрошено /
1 бакпулвер
подправки по избор и желание

      Тази рецепта съм записала от кулинарно предаване и я приготвям при необходимост.В оригинала не се добавят никакви подправки, но аз обичам солените кексове да имат някакъв аромат.При желание от ваша страна като подправки могат да се добавят риган, чубрица, ким, черен пипер или розмарин.Обикновено когато приготвям кекса за много хора не добавям никакви подправки.Този кекс на снимките е именно такъв.Приготвяла съм рецептата с 3 кафени чашки мазнина, но ми се стори много мазен.Опитайте и при желание намалете количеството на мазнината.Аз използвах 2 кафени чашки мазнина.
   В оригиналната рецепта за заливка се използва майонеза, кисело мляко или кетчуп.Ако решите направете заливка след като кекса е вече изстинал и сервиран.Аз не правя никакви заливки.
     Най - напред смесете и хубаво разбъркайте в купа бялото брашно, бакпулвера и царевичното брашно или грис.В друга купа с обло дъно разбийте с миксер яйцата, мазнината, прясното мляко.На части добавяйте брашното докато получите хомогенно тесто за кекс.Накрая добавете натрошеното сирене и отново хубаво разбийте.
     Намажете стените и дъното на форма за кекс с мазнина и посипете хубаво с брашно.Излейте кексовата смес и печете в предварително загрята фурна само отдолу 20 - 25 минути.След това включете само на горно печене и отново печете 20 - 25 минути.
   Проверете с клечка за зъби дали кекса е готов.При пробождане е необходимо клечката да е суха.Извадете кекса и след като леко поизстине го обърнете в поднос до окончателно изстиване.Не дръжте кекса във формата, защото ще се навлажни от парата.
           Добре изстинал кекса се нарязва на парчета и може да се сервира с айрян, плодов сок, кефир.
         Приятен апетит !

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар