КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 октомври 2020 г.

Пиперки с гъсто овче мляко или каймак / Peppers with thick sheep's milk or minced meat /

 



       Това старо българско ястие приготвяха навремето моите баби точно по това време - края на есента и началото на зимата.Ястието може да се приготви и през лятото, но тогава млякото не е толкова гъсто.Задължително условие  е да използвате овче мляко.То  е гъсто и вкусно или каймак събиран няколко дни от краве или овче мляко.В градски условия според мен ще стане много вкусно и със сметана, но не съм опитвала.Освен това е важно да използвате за приготвянето зелени пиперки, защото червените имат по - сладък вкус.Най - вкусно ястие се получава с пресни пиперки от градината изпечени и току - що приготвени.С пиперки от фризер не е толкова вкусно.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

10 - 12 зелени пиперки

прясно овче мляко или пресен каймак - 500 - 600 мл.

сол на вкус

олио

    Измийте пиперките и ги изпечете без да ги почиствате от дръжките.Поставяйте ги в тенджера с капак за да се задушат и да се белят след това бързо и лесно.

Разбийте добре млечния продукт , който сте решили да използвате - прясно овче мляко, каймак или течна сметана.Аз използвах каймак, който предварително хубаво разбих с тел.Сместа трябва да е нито много гъста, нито течна, малко по - рядка от боза.Така,че ако има нужда разредете с вода.

Изпържете леко пиперките в мазнината, леко посолете и налейте каймака / овчето мляко, сметаната /.Течността трябва леко да покрива пиперките, да не е много.Само да клокне за 2 - 3 минути и свалете от огъня.Ястието е готово за сервиране.

   Можете да поднесете пиперките както леко топли, така и студени.В румънски кулинарен сайт видях това ястие запечено на фурна в глинени съдчета и приготвено със сметана.Опитайте и преценете как на вас Ви харесва.

    Аз приготвих тези пиперки точно по рецептата на моите баби.Те често правеха ястието в края на лятото и началото на есента когато млякото става гъсто и много вкусно.Правили сме ястието и с каймак от краве мляко, който събирахме от няколко дни или седмица.Най - вкусно ястие се получава с бит каймак.

        Приятен апетит !














1 коментар:

  1. Чудесна рецепта, ти отдавна споменаваше за нея, добре че я представи в блога си. Записвам си я, макар вече чушките да са замразени или "пластмасови", а овче мляко къде ти...

    ОтговорИзтриване