КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 март 2023 г.

Чорба от жълта леща с праз лук и кореноплодни зеленчуци / Yellow lentil soup with leeks and root vegetables /

 


      Рядко намирам жълта леща, но когато ми попадне не пропускам да си купя.От няколко години приготвям различните видове леща винаги с корен пащърнак.Той придава приятна сладост и прекрасен вкус на лещата.Тази чорба приготвих с кореноплодни зеленчуци и праз лук.За финал добавих ситно нарязани зелени листа от целина.

     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама жълта леща

21/2 литра вода

1 стрък праз лук

1 корен пацърнак

1 малък морков

дръжки и зелени листа от малка целина

струйка олио от гроздови семки

сок от 1 лимон

сол на вкус

      Измийте и почистете зеленчуците.Нарежете ги на кръгчета или кубчета.Дръжките от целина нарежете на ситно, листата също.Измийте лещата и я оставете да се отцеди.Загрейте водата и добавете лещата.Варете на силен огън и когато заври обирайте пяната с решетъчна лъжица.Намалете огъня и добавете всички зеленчуци без листата от целина.Варете на тих огън 20 минути.Когато всички зеленчуци и лещата омекнат добавете солта, мазнината и листата от целина нарязани на ситно.

     Сервирайте леко топла или студена в купички и да Ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар