КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 9 юли 2023 г.

Пълнени тиквички с доматен сос по гръцка рецепта / Stuffed zucchini with tomato sauce Greek recipe /

  


     Тази рецепта съм записала преди години от телевизионно предаване.Изисква повече време за приготвянето затова е добре да се направи в почивен ден.Приготвя се с доматен сос, но в нашия дом избягваме топлинно обработени домати.Ястието може да се приготви на фурна или в плитка тенджера с широко дъно на котлона.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 светло зелени тиквички

2 тъмно зелени тиквички

2 жълти тиквички

1 връзка магданоз / само дръжките /

1 връзка копър / само дръжките /

1 глава кромид лук

1 морков

2 малки пиперки

1 щипка сол

струйка мазнина

   Измийте тиквичките и ги почистете в двата края.Срежете на 2 части по дължина.Всяка тиквичка трябва да отделите в съд за да може след бланширането да я напълните с пълнеж и да я сглобите отново.

  Във вряща вода бланширайте половинките тиквички до леко омекване.Извадете да изстинат и издълбайте вътрешността.

   Нарежете на ситно дръжките от магданоз и копър, моркова и лука.Пиперките нарежете на лентички.Задушете в мазнина и 1/2 ч.ч. вода зеленчуците.Когато поомекнат добавете нарязаната вътрешност на тиквичките заедно с течността отделена от тях.Задушавайте до изпаряване на течността от плънката.Добавете солта.

   С готовата и леко охладена плънка напълнете половинките тиквички.Сглобете двете части на всяка тиквичка и вържете с конец така, че да не изтича плънката от цялата тиквичка.

     Така приготвените тиквички запечете на фурна върху хартия за печене намазана с мазнина.Обръщат се за да се запекат от двете страни.

  Тези тиквички могат да се подредят в тенджера и да се залеят с доматен сос от консерва или домашен.Варят се докато останат почти на мазнина.Това е рецептата в оригинал.Могат да се запекат и на фурна с предварително приготвен сгъстен доматен сос.

      Добър апетит !










Няма коментари:

Публикуване на коментар