КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 май 2015 г.

Мариновани цветове от глухарче / Pickled colors dandelion /

   Все още можем да намерим по поляни и изоставени места пресни цветове от глухарче.Цветовете могат да бъдат набрани и използвани и през есента, но обикновено тогава глухарчето цъфти по - рядко и трудно се събират голямо количество цветове.Болните от диабет, също и чернодробно и жлъчно болните трябва редовно да употребяват както пресните листа, така и цветовете.Цветовете на глухарчето са подходящи за мариноване - можем да ги мариноваме само в мед, в кленов сироп, в ябълков оцет, в зехтин, в балсамов оцет.
Използвах комбинирано мариноване в ябълков оцет, мед и зехтин.
Наберете пресни цветове от глухарче и добре ги измийте под течаща вода.Напълнете стъклен буркан и добавете зехтин, ябълков оцет и мед на вкус.Използвайте цветовете и маринатата като добавка към ястия и салати.Добре е да съхранявате готовото мариновано глухарче в хладилник.Цветовете се консумират, не се изхвърлят.Полученият сок - марината служи за овкусяване на различни по вид сосове, салати, кълнове.
        Да ви е сладко !


2 коментара:

 1. Озадачена съм. Знаех, че корените се ползват, знаех, че листата се ползват, но цветовете по този начин-не. А вчера изкормих вскички глухарчета от двора;(
  Хубава седмица, Ели.

  ОтговорИзтриване
 2. Мъхче,
  и цветовете на глухарчето се използват.Глухарчето е едно много полезно растение и тъй като не може да цъфти през цялата година това е един вариант по - дълго да го използваме.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване