КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 май 2015 г.

Сурова паста от кълнове на соя / Raw paste of soy sprouts /   За соята има много противоречива информация - за едни тя не е никак полезна, генномодифицирана и няма положителен ефект върху здравето.За други кълновете от нея са полезни и имат положителни ефекти при редица костни и гинекологични заболявания.Обръщайки се към близкото минало ще видим, че в България не само се е засявало, но се е използвало много соя в хранененето на населението.От нея са правени шротове за храна на животните, но тя е присъствала много и в менюто на българина.Много соя и нахут са били изнасяни в чужбина, а България е внасяла предимно техника - различни видове машини от Франция и Германия.Ето защо, преди години, когато соята е присъствала в ежедневното хранене заболяването диабет не е било познато.
Считам обаче, че когато е обработена топлинно тя е трудно смилаема и обикновено продуктите получени от нея / тофу, майонеза, соеви кренвирши / предизвикват болки в стомаха и киселини.
Тази паста приготвих от кълнове на българска соя, които закупих от голяма търговска верига.И тъй като рядко намирам соя, която покълва съм си запазила зърна и за засяване в градината.
ЗА ТАЗИ  ПАСТА СА НЕОБХОДИМИ : кълнове от соя - 200 - 300 грама, смлени няколко пъти в машинка за мелене на месо, подправки по избор - при мен шарена сол, риган  и джоджен, зехтин.
Смесете всички съставки в голяма купа и хубаво разбъркайте.Аз сервирах пастата върху кръгчета домат, гарнирах с маслини и краставица.
   Да ви е сладко !

Кълнове от соя2 коментара:

 1. Идеална салата,а защо не и основно ястие в предстоящите горещи дни....
  Поздрави и усмихнат ден,Ели!

  ОтговорИзтриване
 2. Миленка,
  смляната паста от соя е много вкусна, но трябва човек да привикне отначало с по - малки количества смлени кълнове.Лично аз нямам проблеми при консумация на смлени кълнове от соя, но някои хора може би имат - когато консумират тофу, соеви кренвирши, гранули или соева майонеза.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване