КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 май 2015 г.

Хлебчета от суров нахут с кимион, чесън и чубрица / Rolls of raw chickpeas with cumin, garlic and savory /

 


   Въздействието на дадена храна върху организма зависи от съдържащите се в нея вещества - витамини, ензими, минерални соли, ферменти.Много често в публикуваната информация за даден продукт се споменава съдържанието на даден елемент или витамин, без обаче да се казва ясно за топлинно - обработен или суров продукт става въпрос.Действието на суровия нахут е много по - различно от това на топлинно обработения.Има разлика обаче в това дали зърната са само накиснати или са покълнали.При накисването във вода зърната увеличават само обема си, а при процеса на покълване съдържащите се в тях различни вещества много често се увеличават двойно.Ето защо при различните заболявания е по - добре всеки продукт да е суров или обработен топлинно за кратко време.
Най - старият хляб в света е бил приготвен от накиснати и покълнали, счукани зърна.Изпечен на слънце той е бил пълноценна храна -  http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/07/blog-post_21.html                                                 
Днес приготвеният в миналото хляб е забравен, но за радост в България започват да се възвръщат старите традиции.Видях изложение, на което бяха представени различни хлябове с квас от нахут, ръж, хмел или бира.Но най - старият хляб разбира се е приготвян без никакъв набухвател.Изпробвайки различните режими на хранене, стигнах до извода, че това е най - полезния за организма хляб.Неговото приемане предизвиква лекота и чувство за ситост.Топлинно обработеният, лишен от триците и зародиша хляб, съдържащ различни набухватели води до най - различни здравословни проблеми .Най - честият е увеличаване на теглото и проблеми с червата и стомаха.
   Мисля, че в училище децата още от малки трябва да бъдат обучавани как да се хранят и да водят един по - здравословен начин на живот.Понякога се учудвам на факта  колко много хора знаят много повече неща свързани с какви ли не области на науката и познанието, но ако ги запиташ къде се намира и как функционира даден орган имат много малко познания.Това разбира се е цяла област в медицината, но е хубаво човек от малък да има някои основни  познания ,за да може като възрастен да запази здравето си.
Нахутът е лесноусвоима и много полезна храна.От него можем да приготвим квас за хляб или хляб от покълнали и смлени зърна.Покълналият нахут е вкусен, когато организма привикне към него.В комбинация с различни подправки, зеленчуци или ядки той е идеалната храна.Нахутът е едно от най - старите култивирани растения.Той е неразделна част от кухнята на Индия , Средиземноморието и Близкия изток.Нахутът съдържа фибри и вит.В6, намалява кръвната захар и холистерола / лошия /, помага при проблеми с храносмилането, има антиоксидантни свойства и съдържа много магнезий.Богат е също на желязо и фолиева киселина.Но всичко това се отнася за суровия, а не за топлинно - обработения нахут.
Квас от нахут можем да приготвим от сурови зърна, заляти с топла вода и оставени на топло да ферментират.По същия начин квас може де се приготви и от нахутено брашно и топла вода.Квасът обаче няма приятен мирис.
От всичките ми експерименти считам, че най - добрият вкус и полезни качества може да има само суровия хляб от нахут.
ЗА  ТОЗИ  ХЛЯБ  СА  НЕОБХОДИМИ : покълнали зърна от нахут - 200 - 350 грама, 2 - 3 стръка  зелен чесън, кимион, чубрица, сминдух, червен пипер, хималайска  сол, зехтин.Всички подправки и солта са на вкус.
Смелете кълновете 2 - 3 пъти в пасатор или машинка за мелене на месо.Овкусете сместа със ситно нарязания пресен чесън, подправките, зехтина и хималайската сол.От фино смляната смес оформете големи кюфтета, с обратната страна на ножа направете нарези, за да придобият формата на хляб.
   Сервирайте хлебчетата от нахут с домати - пресни, сушени, нарязани или смлени на пюре.
             Да ви е сладко !




Няма коментари:

Публикуване на коментар