КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 януари 2016 г.

Желиран десерт от грухана пшеница и плодове от компот / Jelly dessert Hulled wheat and fruit compote /


ЧЕСТИТА  НОВАТА  2016 година  НА ВСИЧКИ  ЧИТАТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА БЛОГА ! НЕКА Е МИРНА, ЗДРАВА, БЛАГОДАТНА, НАСИТЕНА С МНОГО НАДЕЖДИ И СБЪДНАТИ МЕЧТИ !


    Един десерт, който е много лесен и същевременно вкусен и ефектен, измислен от майка ми Ви предлагам днес.Той може да се приготви както с грухана пшеница, така и с лимец - варен или само накиснат във вода.В случая сме използвали варена грухана пшеница.Десертът е желиран с желатин, но може да се използва агар - агар.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
250 гр. грухана пшеница
сок и плодове от 2 компота
2 - 3 с.л. стафиди
2 - 3 с.л. кокосови стърготини
2 пак. желатин на д - р Йоткер или общо 20 грама на прах
Залейте измитата грухана пшеница с вода в съотношение 1 : 4.Варете на умерен огън докато зърната добре омекнат.Оставете във водата варените зърна, докато я поемат напълно.Ако има останала течност от варенето я отцедете, но запазете.Накиснете желатина в 1 ч.ч . сок от компот докато добре набъбне.Ако плодовете  от компота са едри ги нарежете на по - дребно.
Поставете в купички най - напред пшеницата, след това стафидите, плодовете от компота, кокосовите стърготини.Загрейте сокът от компотите, ако има добавете и водата от варенето на житото.Добавете набъбналия желатин и бъркайте докато добре се разтвори.Залейте плодовете и пшеницата в купичките и оставете за няколко часа на хладно докато добре желира.
     Приятен  апетит !















4 коментара:

  1. Честита да е, Ели! Здраве и берекет! Веднага открадвам идеята за желиран компот, много ми хареса! Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      често желираме компот и правим десерти в различни комбинации.Може да се желира само компот, а като украса да се използват ядки, кокосови стърготини, плодове.В този случай добавихме и жито и стана прекрасен десерт.А и лесно се прави.Мирна и спокойна година и на теб.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, нека да е Честита 2016!
    Пожелавам на теб и семейството ти здраве и добър късмет!
    Десертът наистина е чудесен, бих си хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    през зимата често желираме компоти, правим желето с различни добавки и става много хубав десерт.Ще те почерпя с удоволствие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване