КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Пюре от жълт грах / Mashed yellow peas /


 

     Жълтият грах е много вкусно растение - кълнове или топлинно обработен.По - скоро има вкус не на грах, а на леща.Може да се намери и закупи в индийските магазини.От този грах приготвих пюре, което може да се използва за гарнитури, дори за основно ястие при проблеми със стомаха или червата.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 
300 - 400 грама жълт грах
щипка хималайска сол
зехтин
червен лук и чери домати / за украса /
  Грахът се накисва за 12 часа във вода, вари се в тенджера под налягане 30 - 40 минути.Пасира се в блендера с част от водата, в която е варен до фино, гъсто пюре.
Пюрето се овкусява със сол и зехтин и се украсява с лентички червен лук и половинки чери домати.
            Приятен апетит !










8 коментара:

  1. Ммм, не съм пробвала такъв грах. Ако намеря сигурно ще го сготвя като леща, щом казваш че вкуса се доближава. Пюрето е разкошно, обичам пюрета от зърнени храни. Прекрасен февруари, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много хубаво пюре си направила и украсила! И аз не съм нито виждала, нито опитвала такъв грах, но предизвика любопитството ми ;). Весела седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз никога не съм опитвала, но изглежда страхотно! Какъв слъчнев цвят само има този грах, очите ми остнаха. :) Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, не знаех, че има жълт грах:)
    Ели, извинявай за глупавия въпрос, но дали варивата, приготвени на пюре дразнят по-малко стомаха? В случая пюрето от грах, по-добре ли е от яхния с грах?

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,
    жълт грах и други интересни бобови растения се продават в индийските магазини.Този грах приготвен като пюре не дразни стомаха.И аз имам от години стомашни проблеми, но почти всички пюрета от бобови дразнят по - малко стомаха в сравнение с целите зърна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, добре че си ти ,че да разбера за жълтия грах :)!
    Пълна с изненади както винаги!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Пюре... звучи добре, ама сега оставя да видя къде живее този жълт грах, че не съм го срещала в нашия квартал;)
    Хубав уикенд, Ели!

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче,
    този грах се продава в индийските магазини.В тези магазини има цяла плеада от различни по вид бобови храни.Но е много вкусен, наистина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване