КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Постни зелеви сармички с ориз и просо / Meatless stuffed cabbage /



    Едва ли има някой, който не знае как се правят сармички - с лозови или със зелеви листа.Това са най - разпространените варианти.Тази рецепта е със зелеви листа, които отделих от 1 кисела зелка.Ето и как ги приготвих :
1 ч.ч. ориз + 2 - 3 с.л. белено просо
1 малък морков
1 стрък праз лук
3 - 4 с.л. стафиди
растителна мазнина
1 ч.л. хималайска сол
2 - 3 стръка целина
чубрица, риган
вода и зелев сок
   Най - напред нарязваме зеленчуците - моркови, праз и целина на ситно.Задушаваме ги в мазнина и малко вода до омекване.Добавяме измитият ориз, просото, стафидите, подправките и малко вода и оставяме на тих огън докато оризът набъбне.
   Листата от зеле почистваме от твърдата жилка и свиваме сармички с плънката.Аз нарязах на ситно твърдата част от жилките, поставих на дъното на тенджера под налягане.Варих готовите сармички в бързоварката с малко зелев сок и вода - 40 минути на бавен огън.След това наредих сармичките в тавичка и леко ги запекох само отгоре.
         Приятен апетит !










3 коментара:

  1. Много апетитни сармички. Прекрасно си ги запекла, Ели! Взимам си двечки ;) Хубава и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея с добавка на просо.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили,Теди,
    тези сърмички са най - обикновени.Но от известно време свикнах да добавям към ориза малко количество просо, булгур или елда.И се получават прекрасни комбинации.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване