КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 март 2016 г.

Пюре от червена леща / Puree of red lentils /



     Червената леща използвам от известно време като чудесен продукт за крем - супи и пюрета.И сега, по време на Великия пост може да се използва точно тази леща за ястия, супи и пюрета.Това пюре е класическо, без никакви зеленчуци, само с кимион и зехтин.По желание към него може да се добави и оцет или лимонов сок.
   Към 1 ч.ч. / 250 гр. / измита червена леща добавете 21/2 ч.ч. вода и оставете на силен огън докато заври.Намалете огъня, обирайте периодично пяната и варете до пълно омекване на зърната.Накрая посолете на вкус, добавете струйка зехтин и 1 ч.л. кимион.Пасирайте пюрето в блендер или пасатор и да ви е сладко !





2 коментара:

  1. Много харесвам червената леща. Така приготвеното пюре може да се оформи на кюфтенца и запече. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      наистина има много варианти за приготвяне на бобовите храни.Но аз не обичам много да смесвам различни кулинарни обработки в едно ястие, много витамини се губят , а и без това зърната са все пак обработени т.е. олющени са и това е един сериозен проблем.В обвивката се съдържат много витамини.
      Поздрави !

      Изтриване