КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 1 юни 2017 г.

Баница с дива и обикновена лобода / Pastry with wild and pain Loboda /





    Лободата е любимо пролетно растение.То с успех може да замени спанака в салати, ястия, супи и тестени изделия.Листата на лободата / дива и обикновена / са много крехки и вкусни и не е необходимо да се попарват.Лободата с успех може да се използва навсякъде където се изисква употребата на зеленина - зелени смутита, песто , студени супи и таратори със зеленина, сарми.
    В гръцката кухня дивата лобода както и щира задължително се използват при направата на баници и тестени изделия.Такова е и днешното ми предложение.
       НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 пакет кори за баница / фини / - 500 гр.
1 кофичка кисело мляко - 400 гр.
5 - 6 яйца
300 - 350 гр. бяло саламурено сирене
1 ч.ч. лимонада
растителна мазнина по избор - 1/2 ч.ч.
прясна зеленина - дива и обикновена лобода - 3 - 4 шепи
щипка сол / при необходимост, ако сиренето не е достатъчно солено /
    Най - напред измийте и отцедете от водата зеленината, нарежете я на тънки ивички в купа.В друга купа натрошете сиренето, добавете към него разбитото кисело мляко и зеленината и разбъркайте.Разбийте в купа с обло дъно яйцата и добавете към тях лимонадата.Разделете корите за баница на 3 равни части.Плънката от зеленина, сирене и кисело мляко разделете на 2 равни части.
   Използвах голяма тава с диаметър около 50 см., но ако нямате такава използвайте 2 по - малки тави.Намажете тавата с мазнина и вземете първата част от корите.Всеки лист надиплете на хармоника и подреждайте в тавата на един ред.Така постъпете с всички кори от първата 1/3 част.Отгоре наръсете с мазнина, смес от сирене, кисело мляко и зеленина.Вземете втората част от корите, надиплете ги по същия начин на хармоника и поставете върху плънката.Наръсете с мазнина, плънка от зеленина и отново покрийте с последната част от надиплени на хармоника кори.Поръсете отгоре баницата с мазнина, с остър нож разрежете цялата баница на ромбове или квадрати и залейте със сместа от лимонада и яйца.
        Печете баницата в предварително загрята силна фурна - 250 - 300 градуса до зачервяване.От време на време завъртайте тавата за да може баницата да се изпече равномерно.Обикновено за 30 - 30 минути е готова.
    Извадете готовата баница, напръскайте леко с вода, покрийте с хартия и кърпа за да се задуши и да ви е сладко !










4 коментара:

  1. Ели, отмъквам си едно парченце, много вкусно изглежда. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      наистана много вкусна баница се получава с тази зеленина.Лобода, особено дива има навсякъде.Всеки по това време на годината може да си набере и да използва за баници, салати и ястия.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Страхотна серия нови рецепти, Елена,
    и разкошна пролетна баница с лобода -
    впечатли ме използването на дива лобода/чувен.
    При теб винаги научавам много интересни неща -
    благодаря ти, поздрави и хубави юнски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      особено в Гърция и Кипър се правят тестени изделия и баници с много и различна зеленина.Дивата лобода е разпространена повсеместно, питомната се засява, но веднъж засята на постоянно място всяка година дава реколта от свежа и прясна зеленина.Така,че всеки може с диви треви да си приготвя различни по вид баници.
      Поздрави и хубав юни и за теб !

      Изтриване