КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 15 юни 2016 г.

Още две предложения с червена белгийска цикория / Two more proposals red Belgian chicory /





   Леко горчивият и приятен вкус на червената белгийска цикория много ми допада.Затова реших да направя още 1 - 2 леки салатки с налични в сезона зеленчуци.
САЛАТА С ЧЕРИ ДОМАТИ
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
7 - 8 чери домати
1 краставица
1/2 глава червен лук
7 - 8 зелени маслини с бадем
1/2 вр. копър
1 морков
листа от червена белгийска цикория
зехтин
хималайска сол
балсамов оцет
Най - напред направете украсата - обелете краставицата на ивици, обелете моркова.Нарежете по - дебели кръгчета от двата зеленчука.Нанижете на дървено шишче последователно чери домат, маслина, червен лук, морков и краставица.
Измийте и отделете листата на цикорията.Най - вътрешните и дребни листа не отделяйте , а заделете за украсата.Всички едри листа цикория нарежете на тънки ивички.Нарежете копъра на ситно, чери доматките - на четвъртинки.С белачка за зеленчуци направете ивици от моркова и краставицата, нарежете на дребно и червеният лук.
  В голяма купа смесете зеленчуците - червена цикория, чери домати, моркови, краставица, червен лук, копър.Овкусете със зехтин, щипка хималайска сол и балсамов оцет и разбъркайте.
  В плато сервирайте салатата - по желание украсете с маслини, заделените листа цикория и шишчето от зеленчуци.
   Да ви е сладко !













САЛАТА  С ЧЕРВЕН БОБ
листа от червена цикория
1 консерва червен боб - 420 гр. / нетно тегло 255 гр. /
1/2 глава червен лук
няколко стръка пресен риган
нарязани по едро орехи
няколко маслини каламата за украса
зехтин
балсамов оцет
хималайска сол
Най - напред измийте и почистете от кочанчето цикорията като заделите няколко дребни листа за украса.Отцедете течността от консервата червен боб.Нарежете листата от цикория на тънки ленти и поставете в купа.Добавете и ситно нарязаният червен лук.Овкусете с орехите, балсамовия оцет, хималайската сол и зехтина и разбъркайте.Червеният боб също овкусете със зехтин, ситно нарязан риган , балсамов оцет и при нужда хималайска сол.
  В плато поставете в центъра червеният боб, а наоколо - червената цикория.Украсете  с маслините.Сервирайте веднага след приготвянето.
         Приятен  апетит !












2 коментара:

  1. Ей сега е моментът да идвам тук през ден- всяко твоето предложение ще ми свърши работа в топлите дни, а и ще го правя с удоволствие, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,
      салатите са най - вкусната храна през лятото заедно с разхлаждащите напитки.Така,че заповядай ! Изобилието от зеленчуци, а и от плодове дава много вариации за прекрасни и много вкусни салати.
      Поздрави !

      Изтриване