КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 юни 2016 г.

Ориз с див лук , праз и цветове от слез и жълт кантарион / Rice with chives, leeks and colors of Mallow and St. John " s wort /



     В един изоставен селски двор през почивните дни намерих 10 - 20 стръка жълт кантарион.А в една близка гора жълтият кантарион беше обилно нацъфтял.Много ароматно и полезно е това растение, реших да вложа пресните цветове при направата на ориз.За разкош добавих и цвят от слез.Използвах последните 2 - 3 стръка праз, останали още от зимата, които придадоха на ориза леко сладникав вкус.Получи се разкошна гарнитура, много богат и едновременно интересен вкус.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз
2 - 3 стръка праз
1 шепа стръкчета от лук - резанец / който се реже с ножичка /
цветове от слез
цветове от жълт кантарион
5 едри зелени маслини без костилка - за украса
зехтин
щипка хималайска сол
Във вряща подсолена вода / около 2 - 2.5 литра / добавете измитият в няколко води ориз и оставете да ври на тих огън до готовност / 15 - 20 минути /.Веднага след като е готов отлейте всичката вода през цедка.
В отделен съд задушете праза в мазнина и малко вода.Нарежете с ножичка зеленият лук - рязанец на ситно.Добавете всичко това към ориза и разбъркайте.Украсете готовият ориз с цветове от жълт кантарион и слез.В четирите ьгьла на платото и в средата поставете по една маслина.
      Приятен апетит !












4 коментара:

  1. Много атрактивна украса и чуден ориз, Ели! Покрай теб научавам за много ядливи билки, плевели и цветя, което ми е интересно и полезно! Хубав и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      старата ни българска кухня е била много богата на подобни ястия с плевели и билки.Използвали са се нашироко, особено в селета, където тези растения се срещат навсякъде, а и населението е било по - бедно.Днес като че ли се позагуби употребата на билките - използват се само и единствено за лечение.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ех, че красиво, лятна градинка е това, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      всички цветове , които са ядливи могат да служат за украси.Аз използвам много цветове - от плодните дръвчета, билките, цветята.Но обикновено много цветове трябва и да се проучват, тяхната хранителна стойност и полезност за здравето ни.
      Поздрави !

      Изтриване