КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 29 ноември 2017 г.

Супа от коприва с перлен ечемик и сушени зеленчуци / Nettle soup with pearled barley and dried vegetables /


  Ечемикът принадлежи към подсем.Ноrdeaceae на сем. Житни и е родствен на пшеницата и ръжта.Около 40 диви вида ечемик , които нямат значение като културни растения се срещат в Евразия и най - често в Америка.Тези видове ечемик са едно или многогодишни.Растат най - често в съобщества в безлесни области, където няма пречки за разпространяване на прашеца на пригодените за опрашване от вятъра цветове.Освен видовете, които се опрашват от вятъра и от насекомите, има и самоопрашващи се видове като двуредния ечемик, произхождащ от Южна Европа и Предна Азия , който се приема за изходна форма на обикновения ечемик.
    Развитието на ечемика като културно растение започнало преди около 10 000 години на територията на Месопотамия.Чрез способността си да се самоопрашва диворастящият , близо до селищата , покрай пътищата и пътеките ечемик бил приспособен към нуждите на хората, понеже било запазено едно възникнало чрез мутации изменение, което иначе би било подтиснато от прашеца на множеството нормални диворастящи растения.По този начин станало възможно налагането на един много важен културен белег - здравината на вретеното на класа.При дивата форма вретеното е чупливо т.е. по време на зреенето класовете се разпадат на отделни класчета и зърната се разпръскват.Този белег прави дивата форма неудобна за ръчно прибиране, понеже много често зърната се оронват, ако се закъснее с жътвата.Ечемици със здраво вретено - белег, който затруднява естественото им разпространение и дори го прави невъзможно - се жънели лесно и по - късно започнали специално да ги засяват.
   Много белези на културния ечемик / Hordeum vulgare / и особено неговото голямо разнообразие свидетелстват, че той трябва да се причисли към най - старите културни растения и дори да се приеме за най - старото.Това мнение се застъпва още от Плиний.
    През дългия период от време, в който се култивира ечемика, беше създадено голямо разнообразие от форми не само по отношение на класа и зърното, но и на приспособеността към различни климатични условия.Ечемикът е северна житна култура.Във Финландия за развитието му са необходими само 48 дни.В Хималаите ечемикът се отглежда на 4000 м. н.в. , а по бреговете на Мъртво море - около 300 м. под морското равнище.Той се култивира в области със сухо лято и високи температури, но се развива добре и в Калифорния при изкуствено напояване.Най - важен за отглеждането на ечемика е поясът между 55 и 65 градуса с.ш. , в който вегетационният период е сравнително къс.Това е особено подходящо за отглеждането на рано зреещия пролетен ечемик.В областите с умерен климат освен пролетен се отглежда и зимен ечемик, понеже зимуващите млади посеви не са застрашени от силни студове и от дебела задушаваща снежна покривка.Пролетен ечемик се отглежда в субтропиците.Поради голямата си приспособителна способност ечемикът днес е разпространен почти в целия свят.От получения в света ечемик 75 - 80 % се използват за фураж.В последно време се правят опити да се подобри непълноценният за храненето на животните и човека протеин, като се селекционират сортове с по - високо протеиново съдържание посредством промяна в състава на аминокисилините и особено посредством увеличаване дела на лизина.Сред етиопските форми на ечемика е намерена форма с високо съдържание на лизин, която сега се използва за кръстосване.Културният ечемик има най - голямо икономическо значение за пивоварната промишленост .В Средна Европа се отглеждат предимно двуредни  летни ечемици, които трябва да бъдат богати на скорбяла и бедни на белтъчини и да са подходящи за производството на малц.Малцът представлява покълнали и изсушени ечемичени зърна.Докато консумацията на бира на човек от населението в света непрекъснато нараства, процентът на ечемика, който се използва за хляб видимо намалява.Днес ечемичен хляб се консумира само в отдалечените високопланински области.Този хляб с форма на питки е плътен и трудносмилаем, поради което не е особено подходящ за храна на хората.Груханият ечемик, ечемиченото брашно и булгурът се славят сред много народи с голяма популярност.От тях се приготвят различни видове супи, сосове и пудинги, каши, които служат и за храна на децата.В миналото печените ечемичени зърна са използвани като земестител на кафето.
     Перленият ечемик е ечемик, който е полиран, 4 - 6 пъти олющен, с липса на зародиш.Този ечемик превъзхожда по хранителна ценност пшеницата, съдържа по - качествен протеин.Съдържа също 3 пъти повече селен от ориза.
   Перленият ечемик е богат на витамини и микроелементи - вит. А, В , Д, Е и РР ; микроелементи - калий, желязо, калций, мед, цинк, кобалт, манган, молибден, йод, хром, фосфор.
   Отварата от перлен ечемик притежава лечебни свойства и се явява превъзходно омекчаващо, спазмолитично  и противовъзпалително средство.С отварата са лекували в миналото заболявания на млечните жлези, простуда, кашлица, прекалена пълнота, заболявания на кожата.Перленият ечемик е мощен антиоксидант, чедесен за различни диети, разнообразяващ менюто през постните периоди на годината.
При употреба трябва да се има в предвид следното :
- съдържа глутен
- повишава газообразуването
- възможност за алергии

     Ето и едно предложение за приготвяне на супа с този ечемик / булгур / с последната за сезона набрана прясна коприва.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 торбичка коприва / около 500 гр./
перлен ечемик - 2 с.л. с връх
3 - 4 с.л. с връх сушени зеленчуци / смес /
1 малък морков
парче пащърнак
1 глава кромид лук
1/2 с.л. хималайска сол
растителна мазнина

       Попарете измитата и почистена коприва във вряща вода и веднага я отцедете като запазите водата от попарването.Нарежете на ситно / кубчета или парченца / пресните зеленчуци.В тенджера с мазнина и малко вода задушете лука, кореноплодите и сушените зеленчуци.Добавете и нарязаната ситно коприва, солта  и перления ечемик.Разбъркайте няколко пъти на умерен огън.Оставете така за 5 минути и добавете врящата вода от попарването  на копривата.Варете на тих огън 20 - 30 минути или до омекване на ечемичния булгур.Поднесете супата гореща и да ви е сладко !














5 коментара:

  1. Чудесно предложение, Елена,
    и аз харесвам вкуса на перления ечемик,
    обичам и коприва - рецепта по мой вкус.
    Благодаря за тази идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм готвила с ечемик, Ели.
    Но такава комбинация бих опитала. Изглежда много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, Или,
      перленият ечемик е вкусен и чудесно разнообразява менюто през пости.Или,
      аз също не бях срещала перлен ечемик тук в България.Той се ползва доста често в други кухни по света.Радвам се,че вече и тук може да се намери.Чудесни ястия се получават с него.Приготвя се както булгура и ориза.
      Поздрави и лека и спорна седмица !

      Изтриване
  3. Не зная за перления ечемик, но пък коприва няма да откажа в никой случай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      перленият ечемик е вкусен и разнообразява храната през постите.Пробвай го ! Надявам се,че ще ти хареса.
      Поздрави !

      Изтриване