КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 19 март 2018 г.

Суров сос със сушени пиперки за пица / Raw sauce with dried pizza peppers /



       Всички, които имат проблеми със стомаха или червата не трябва в никакъв случай да използват топлинно обработени сосове от домати - лютеници, апетитки и кетчуп.Обикновено при консумация тези сосове предизвикват силни болки, киселини и дискомфорт.Но можем да приготвим традиционната храна и заменяйки соса с някакъв друг, подобен, но и много вкусен.
    За приготвяне на пица независимо как ще я приготвите - сурова или топлинно обработена можете с успех да използвате този сос.Вариантите за приготвяне могат да са различни според вкуса и предпочитанията.Тук давам една простичка рецепта, която всеки може да приготви у дома и да използва дори и за други ястия.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 гр. сушени червени пиперки
чесън 2 - 3 склидки
зелен лук - 2 - 3 стръка
магданоз - 1 връзка / малка /
кисели краставички - 4 - 5 броя
зехтин - 3 - 4 с.л.
вода  от накисването на сушените пиперки

    Най - напред залейте с вода сушените червени пиперки за 6 часа.Смелете ги в пасатор или нутрибулет като добавяте водата на порции.Трябва да получите сос с различна гъстота според това за какво ще го използвате.Обикновено правя по - редки сосове когато ще ги използвам като заливка за салати.Когато правя соса за пица добавям по - малко вода.Понякога правя и много гъст сос, който добавям като гарнитура към някое ястие.
   Към този фино смлян сос добавете ситно нарязани - зелен лук, магданоз, кисели краставички и счукан чесън.Накрая добавете и струйка захтин и хубаво разбъркайте.
Сосът е готов за използване и може да се съхрани в стъклено бурканче с капачка в хладилника.Този сос може да се обогати когато се добавят към него смлени сушени гъби или много ситно смлени моркови.Трайността на соса в хладилник е 7 - 10 дни, но е хубаво да се използва когато се приготви затова ако е нужно приготвяйте сос в по - малки количества.
        Приятен  апетит !











5 коментара:

  1. Изглежда чудесно, Ели! Ще го пробвам, много обичаме пица. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни нови предложения, Елена,
    това е чудесна идея за сос, предполагам,
    че е удачна и не само за пици...
    Благодаря, поздрави за теб,
    усмивки и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелееееееееее...... колко вкусно изглежда всичко!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен сос.
    Мен стомаха от домати не ме боли и нямам киселини, но от чесъна...ужас.

    ОтговорИзтриване
  5. Мили дами,
    този сос е много вкусен, но и полезен.Чудесна алтернатива за всички, които имат проблеми със стомаха или червата.
    Веси,
    чесъна , лука, лютият черен пипер са силни дразнители на стомашната лигавица.Внимавай, но те съветвам да внимаваш и с доматите - те са много силно киселинна храна когато се обработват топлинно.
    Поздрави и чудесна нова седмица !

    ОтговорИзтриване