КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 март 2018 г.

Зеленчуков хляб по проф. Аре Верланд / Vegetable bread by Professor Are Verland /





   Рецептата за този " хляб " е от книгата   " Диетата Верланд и нейните успехи " - практическо ръководство за прилагане на терапията на проф.Аре Верланд.
         Този хляб според автора на книгата е подходящ за ревматици, за болни от захарна болест, екземи и за всички болни със силна прекиселинност, които не трябва да се хранят с обикновен хляб.
    Вземат се равни части от суров зеленчук и прясно сварени и изстинали картофи.Към това се прибавя по - дребно смляна ярма / грубо смлени пшенични зърна с триците / , най - добре съвсем прясно стрити зърна и накрая допълнително и пшенични трици.
        Под зеленчуци се има предвид моркови, червено цвекло, корени от магданоз, целина , копър, добавки от : зелено зеле / Грюнкол / , салата / Ендивия /, див чесън, магданоз, фино нарязани диви билки като коприва, киселец, глухарче, бял равнец и т.н.
   Тези зеленчуци могат да се използват в различни съотношения /смеси /.Домакинята има в случая възможност да прави различни комбинации.Суровите зеленчуци заедно със сварените с кожицата картофи / пелкартофи / , небелени се прекарват през машината за мелене на месо и се добавят фино нарязани билки  или салати.Цялата маса се размесва с ярмата и се обработва като обикновено тесто, докато се получи правилна консистенция. След това тестото се точи върху подложка, поръсена с трици.С чаша се изрязват малки парчета / както курабиите / , които се изсушават върху електрическа плоча или печка.Курабиите не трябва да се изсушават много дълго или на силна горещина, защото стават жилави.Те трябва да останат леко меки и сочни.По време на сушенето се обръщат.
    Хлябът за ревматици не може да бъде съхраняван за следващия ден , а трябва всеки ден да се приготвя пресен.Също е необходимо да се използват прясно сварени картофи и да не се използват стари остатъци от зеленчук.

Ето и моята версия на този " хляб ", който направих съвсем пресен, без сушене във форма на шницели.Аз бих добавила,че вместо картофи с обелката всички диабетици могат да използват сварена тиква или гулия - на пара.
     
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

500 гр. картофи, сварени на пара с обелката
400 гр. кореноплоди / моркови, корен целина /
5 с.л. овесени трици / или овесени ядки /
1 - 2  стръка  зелен лук
1 шепа магданоз

    Картофите се сваряват с обелката на пара.Подбрах сорт с тънка обелка, които се обработват много лесно.Ако използвате гулия не я белете, само я почистете от увредените участъци.Тиквата също може да не се бели ако е от сорт с по - тънка и нежна кора.След сваряване пасирайте картофите на пюре с ръчна преса и оставете да изстинат.Настържете на най - ситното ренде кореноплодите, добавете ситно нарязан  зелен лук и магданоз.Към тази маса от зеленчуци аз добавих 5 с.л. с връх овесени трици и размесих хубаво докато получих прекрасно тесто.От това тесто направих 4 големи картофени шницела.
   Лично за мен тази рецепта може де се приготви без последващо сушене, изберете начина, който на вас ви допада и харесва повече.
   Шницилите могат да се сервират към прясна сезонна салата, а във времето извън пост могат да послужат като добавка към риба.
    Приятен апетит !













10 коментара:

  1. Все нови работи ,за мен поне, Ели, обаче не мисля, че вкъщи ще се яде, въпреки, че изглежда супер. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      хората са свикнали в голяма степен да употребяват много обработена на огън храна и затова трудно свикват с натуралните вкусове на зеленчуците.Първоначално този хляб може да се приготви и с варени зърна / жито, овес, лимец или спелта / или с овесени и др. ядки, които се сваряват.Количеството на картофите може да се увеличи, а зеленчуците да се задушат.
      След известен период от време може да се премине и към този вариант.Предполагам,че оригиналната рецепта е по - вкусна - все пак курабиите се сушат на слаб огън.А този вариант, който направих аз във форма на шницели е вкусен за тези, които са свикнали с повече сурова храна, защото вкусът на човека вече е променен.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, за пореден път се удивлявам на интересните и непознати рецепти, които представяш тук. Нито съм чувала, нито виждала подобно нещо. Изглежда интересно, вкусно и здравословно със сигурност. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      в цял свят има клиники за лечение на различни заболявания чрез различни природни методи вкл. и диета.В Австрия, в Германия, в Швеция и въобще в цяла Европа има подобни клиники , в които се сервира по - различна и диетична храна.Книгата, която цитирах е преведена на български, а нейният автор Ебба Верланд е била много болнава като малка.Но след промяна в начина на хранене и на живот организмът и се възстановява и укрепва.
      Тя посочва в книгата пътят на промяна , който включва и промяна на някои вредни навици.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  3. Елена, и аз всеки път се впечатлявам от твоите идеи,
    интересни рецепти, съвети и задълбочено подбрана
    и представена информация; Страхотно предложение!
    Благодаря, и пак ще напиша - Адмирации!
    Много ценен и полезен блог списваш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      тази рецепта може да се използва от всички, които традиционно приготвят варена храна.А твоят блог е също много добре списван и то с прекрасни постни рецепти.
      Нека повече хора спазват поста - духовен и телесен.Постната храна прочиства организма и дава здраве.А суровата още повече.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  4. Интересна идея!Т.като комбинацията овесени трици + обикновени картофи ще покачи доста кръвната захар,ще пробвам сладък картоф и бадемово брашно .Страхотен блог :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ана Мария,
      да, тази комбинация определено качва кръвната захар.Но можете да пробвате със суров овес, със сладък картоф, с гулия или с тиква.Така кръвната захар ще се регулира по - добре.Може също да се пробва с лимец, със сурова елда или киноа.Вариантите са различни според предпочитанията или някакво заболяване.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване
  5. Всичко е много добре, интересна рецепта, не можеше ли само да заместите ''Ярма '' с друга дума ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      така е написана рецептата, такъв е превода.Можеше да заместя тази дума с друга, но според мен ако някой прочете книгата ще види промяната.А щом копираш нещо от някъде е добре да го копираш каквото си е.Защото не е твоя идея.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване