КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 9 май 2018 г.

Постна мусака с лозови листа и зелен лук / Lean moussaka with vine leaves and grean onions /



        Тази постна мусака направи сестра ми с листа, които събрахме от лозите.Вариант на лозови сармички, но по - лесен и по - бърз с много зелен лук, ориз и копър.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 връзки зелен лук
лозови листа - 1 малка купа
1 връзка копър
1.5 ч.ч. ориз
растителна мазнина по избор
1 с.л. сол

ЗА ЗАЛИВКА :

1 кофичка кисело мляко / 400 грама /
2 - 3 яйца

   Задушете в мазнината и малко вода  зеленият лук, добавете лозовите листа и продължете задушаването.Когато листата променят цвета си налейте 6 ч.ч. вода и варете до омекване на листата на умерен огън.Измийте ориза в няколко води и нарежете на ситно копъра.Сложете ориза и копъра в тава, добавете сол, зеленият лук и лозовите листа и разбъркайте.Запечете във фурната до готовност.Когато водата изври и ястието се запече леко направете заливката.
     Разбийте яйцата и добавете киселото мляко.Запечете отново мусаката със заливвката до хубав златист загар.
           Приятен  апетит !










6 коментара:

  1. Това е страхотна идея, Елена,
    чудесно предложение за лесни лозови сармички.
    Много харесах и рецептата за кокосовото кремче.
    Благодаря ти,сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна мусака, много ми хареса идеята, остава да си набавя от някъде лозови листа, които не са третирани с препарати...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      тази мусака приготвяме винаги, когато съберем от лозите нетретирани с препарати лозови листа.Това е лесен начин за приготвяне на бързо пролетно ястие.Може да се направи и с месо и постна.Въпрос на избор е.Но лозовите листа, особено когато са малки и крехки са много вкусни.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  3. Много обичам лозови сарми, Ели и това предложение е чудесно :) със сигурност ще се възползвам, само да се сдобия с пресни листа.
    Поздрави на теб и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,
      правим сармички и мусака с лозови листа винаги, когато разполагаме с крехки листа при рязане на лозите.Чудесни ястия се получават с тези листа и могат да се добавят към супа, ястия с картофи или ориз.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване