Есента е към края си, но времето е все още топло и можем да си наберем прясна коприва.А тиквата - тази царица на есенния сезон е чудесен диетичен плод.В тази супа тиквата и копривата се съчетават много добре с коренопродни зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 купа прясна коприва
1/2 голяма глава целина
1/2 голям пащърнак
1 голама червена пиперка капия
1 голям морков
1 - 2 парчета тиква / 200 грама /
1 голяма глава кромид лук
зехтин
сок от 1 - 2 лимона
1 равна с.л. хималайска сол
2 литра вода
Всички зеленчуци се измиват и почистват.Кореноплодите и тиквата се нарязват на ситни кубчета или парченца.Червената пиперка се нарязва на ивички или ситни парченца.Лукът се реже на ситно.Копривата се измива и нарязва също много ситно.
В кипяща подсолена вода се добавят кореноплодите, пиперката и тиквата.Варят се на умерен огън до омекване.След това се добавя копривата и се разбърква.Ври така около 15 минути и котлонът се изключва.Накрая се добавя струйка зехтин, а преди сервиране и лимонов сок.
Приятен апетит !
Обожавам коприва, Ели! Но... с тиква не съм пробвала. Значи е време :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Траянче,
Изтриванедобавям тиква към зеленчуците за супа , добре се съчетава дори и с копривата.Така,че пробвай, няма да съжаляваш.Вкусна супа се получава дори и само с кореноплодни зеленчуци и тиква.
Поздрави сърдечни !