КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 15 октомври 2023 г.

Леща по гръцки с портокал , розмарин, мащерка и кориандър / Greek lentils with orange, rosemary, thyme and coriander /

 


      Това е една малко по - различна рецепта за постна леща яхния, която видях в един клип и веднага реших да приготвя.Не употребявам черен пипер и доматено пюре.Използвам пюре от червени пиперки и сушени розмарин и мащерка - по 1 ч.л.Вместо сладък картоф може да се използва обикновен.Аз нямах картоф и не добавих.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама зелена или френска леща

1 голям кромид лук

2 моркова

1/2 глава целина

1/2 сладък картоф

2 склидки чесън

резен портокал

4 с.л. доматено пюре

1 литър зеленчуков бульон

2 дафинови листа

1 стрък розмарин

1 стрък мащерка

1/2 ч.л. семе кориндър

сол и черен пипер на вкус

   Подгответе продуктите и подправките.Измийте хубаво лещата в гевгир.Пригответе бульон от обелките на целината и моркова.Нарежете лука на ситно, целината и моркова - на дебели пръчици.

  В мазнина и малко вода задушете лука, целината и моркова.Добавете дафиновия лист и пюрето от домати / пиперки /.Задушете 2 - 3 минути и добавете парче портокал и лещата.Разбъркайте и добавете бульона.Варете до полуготовност.Добавете зърната кориандър, мащерката, солта и розмарина.Разбъркайте и варете до готовност.

    Поднесете лещата топла или студена с наръсен ситно нарязан магданоз.

       Приятен апетит !













Няма коментари:

Публикуване на коментар