КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 7 ноември 2023 г.

Шопска салата / Shopska salad /

 


         Преди години реших да завърша курса за помощник - готвачи към Техникума по обществено хранене.Бях разпределена за практиката в ресторант Димят във Варна.Този ресторант вече не съществува за жалост, а беше един от елитните ресторанти за празненства в града ни.Работих топла и студена кухня.Но най - много обичах да правя украсите и салатите в студената кухня.От там имам записани няколко рецепти за салати с точния грамаж на продуктите.Това са точно салатите, които съм правила за клиенти.Една от тях е класическата шопска салата.Все още не съм я публикувала в блога.Ето сега дойде и този момент.Салатата може да се приготви като се удвоят продуктите както направих в случая.Но се получава голяма салата.Можете да приготвите салатата за много хора като предварително нарежете продуктите и ги разпределите по грамаж за всяка порция.


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 грама краставици / кубчета / 

100 грама домати / кубчета / 

40 грама печен пипер / ивички /

10 грама кромид лук /  ситни кубчета / 

настъргано сирене 

магданоз 

1 домат за украсата


      Предварително нарязаните продукти започнете да подреждате в плато един върху друг в реда, в който са написани.Трябва да получите купол от зеленчуци / краставица, домат, печен пипер и лук /. Отгоре настържете сирене в произволно количество и поръсете с магданоз.

    Доматът за украсата обелете като ябълка без да прекъсвате лентата, която ще получите.Навийте я така,че да се получи роза.Украсете салатата с нея.Поднесете веднага на масата . Всеки сам добавя  каквото пожелае - сол, оцет, олио или зехтин.

                    Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар