КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 18 февруари 2024 г.

Супа от боб мунг от гръцката кухня / Mung bean soup from Greek cuisine /

 



     Този начин на приготвяне на боб мунг видях в блога на Жани - https://ve-gea.blogspot.com/2014/03/blog-post_13.html

    Това по - скоро е ястие от региона на Месиния, не бих го нарекла супа.Но зависи от количеството на водата, която ще използвате. Характерно в тази рецепта е ,че фасула трябва да отдели люспите си. Аз бих накиснала зърната във вода преди варенето за 12 часа.Люспите се отделят, времето за варене се съкращава наполовина.Следващият път ще опитам по този начин да отделя люспите.

      Както пише Жани тази супа се приготвя на Разпети петък или по всяко друго време.Фасулът е лесно - смилаем и не образува газове.Не използвам доматено пире, а пюре от печени пиперки.Въпреки, че рецептата има различни вариации аз предпочетох варианта на Жани , но с пиперково пюре.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама боб мунг

2 глави кромид лук

1 с.л. доматено / пиперково / пюре

1/2 ч.ч. зехтин

2 стръка сух риган или 1 кафена лъжичка риган от пакетче

сол на вкус

       Боб мунг се измива и поставя в танджера.Налива се вода, 2/3 от обема на тенджерата.Ври 30 - 35 минути.За да се отдели люспата на зърната трябва да ври под капак на силен огън.С решетъчна лъжица внимателно се обират люспите и пяната след като кипне.Добявяме нарязания лук, ригана, пюрето от домати / пиперки / и 1/2 от зехтина.Другият зехтин ще добавим накрая.Варим 20 - 30 минути.

      Накрая добавяме лимонов сок / оцет / и половината от зехтина.Сервираме ястието топло или студено.

             Благодаря ти Жани за чудесната рецепта. Прекрасна е.

                        Приятен апетит !





2 коментара:

  1. Имам един пакет такъв боб и все се каня да го отворя, но нямах подходяща рецепта.Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,
      реших да опитам рецептата на Жани.С повече лимонов сок фасула е чудесен.
      Поздрави !

      Изтриване