КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 27 февруари 2024 г.

Печени кореноплодни зеленчуци във фолио / Roasted root vegetables in foil /








     Кореноплодните зеленчуци са любими в нашия дом.Приготвяме ги по различни начини - печени на фурна, на пара, сурови.В тази рецепта те са печени на фурна, но във фолио.Използвах червено цвекло, корени целина,  едри глави бял и червен кромид лук.Могат да се добавят и други зеленчуци.Но аз разполагах с тези.Цвеклото не се бели, целината също се оставя цяла, почистена глава.Използвах български сорт целина, тя е много вкусна и ароматна.Към тези зеленчуци могат да се добавят моркови, гулия, алабаш, ряпа, пащърнак.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 - 5 средно големи глави българска целина

1 - 2 глави едро червено цвекло

едри глави бял и червен кромид лук

келтска или хималайска сол

олио или зехтин

   За гарниране : кисели краставички, доматен сок, зехтин, пресен копър

   Измийте хубаво зеленчуците без да белите цвеклото и целината.Почистете кората само на местата където е повредена.Обелете главите лук, оставете ги цели.Не посолявам кореноплодите преди печене.Ако използвате сол посолете при сервиране.Солта спомага за отделяне на повече сокове при печенето.

    Вземете фолио и отрежете квадратни или правоъгълни парчета за обвиване на всеки зеленчук.Вземете цвекло или целина, поставете върху фолиото, поръсете с мазнина и завийте хубаво.Поставете в тава, предварително застлана с хартия за печене или фолио.Лукът го пека цял, не го обвивам във фолио.Може да се пече с обелката или без нея.Аз го пека без обелката за да се запече хубаво.

         Обикновено печенето отнема повече време от варенето на пара.Кореноплодите се задушават и изпичат добре за около 50 - 60 минути.Периодично обръщайте с щипка всеки зеленчук много внимателно.Печете на 180 - 200 градуса на най - долно ниво на фурната.

   За гарниране приготвих доматен сок от фризера, който размразих предварително.Към него добавих ситно нарязани кисели краставички, копър и зехтин.

         Приятен апетит !

 














Няма коментари:

Публикуване на коментар