КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 28 февруари 2024 г.

Салата с печено червено цвекло, печен кромид лук и пролетно зеле на пара / Salad with roasted beetroot, roasted onions and steamed spring cabbage /

 


   Тази салата направих с приготвените печени зеленчуци във фолио.Използвах също и пролетно зеле, което приготвих на пара.С лимонов сок и зехтин придобива вкус на кисело зеле, но не е солено.Може да се използва в диетичното хранене при болести на стомаха, черния дроб, жлъчката и панкреаса.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 червено цвекло

1 голяма глава кромид лук

1/2 глава прясно пролетно зеле

2 - 3 стръка зелена целина

зехтин или олио

лимонов сок на вкус 

2 с.л. сос от нар

хималайска, морска или келтска сол по желание


   Измийте цвеклото хубаво, почистете от повредената кора и поставете в парче фолио.Полейте с малко мазнина и завийте така,че мазнината да не се разлее.Почистете и обелете кромид лука без да го обвивате във фолио.Поставете зеленчуците в малка тавичка, предварително застлана с хартия за печене или фолио.Печете във фурната до омекване и придобиване на загар на най - долно ниво при температура 180 - 200 градуса.Периодично обръщайте зеленчуците за да се изпекат от всички страни.Оставете да се охладят.

   Измийте пролетното зеле и премахнете повредените листа.Поставете в съд за варене на пара като го оставете цяло или срежете на едри парчета.Аз срязвам всяка половина на две части.Варете под капак до омекване на листата. Извадете с щипка и оставете да се охлади.

     Нарежете кромид лука на 4 - 6 части.Цвеклото нарежете на кубчета, зелето и целината - на ивички.Подредете зеленчуците в плато, полейте ги с лимонов сок и зехтин. Посолете.Към цвеклото добавете и сос от нар и разбъркайте.

          Поднесете салатата охладена и да Ви е сладко !



     




Няма коментари:

Публикуване на коментар