КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 15 февруари 2025 г.

Яхния от нахут с лук, моркови , лимонов сок, зехтин и риган

     


     Тази рецепта видях в страничката на Villi Pasxalia Dimitrova oт Фейсбук.Веднага реших да я приготвя.Обичам гръцката кухня.Рецептата се приготвя със запръжка и нишесте в оригинал.Аз не запържвам нищо.Пасирах част от нахута за да придобие ястието прекрасен вид и вкус.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

350 грама суров нахут

1500 литра вода

1 с.л. сода за хляб без глутен

струйка зехтин

1 голяма глава кромид лук

2 моркова

сок от 1 лимон

1 дафинов лист

сушен риган

1 ч.л. сол

   Измийте нахута хубаво под течаща вода. Залейте го с нова гореща вода в купа, добавете содата и разбъркайте.Оставете така за 12 часа да удвои обема си.

   Измийте нахута след изтичане на времето и го кипнете с нова вода.Измийте отново хубаво докато всички люспи се отделят.

   Обелете кромид лука.Почистете морковите. Не ги нарязвайте.

  В тенджера под налягане сложете зеленчуците, нахута, дафиновия лист, водата / 1 и половина литра /. Затворете капака и варете 20 - 30 минути. Извадете зелечуците и ги пасирайте заедно с 6 - 7 с.л. варен нахут и малко от течността от варенето на нахута.Всичко отново върнете в тенджерата.Добавете сока от лимона, ригана, солта и варете още 5 - 6 минути. Сервира се с резен лимон и капки зехтин.

     Заедно с нахута се сервират в отделни съдове салата от сезонни зеленчуци, маслини и риба / може от консерва /.Аз сервирах със сардина от консерва.

    Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар