Зеленият гръцки грах за фава / пюре / се вари малко по - дълго време от жълтата фава. Този път се наложи на няколко пъти да доливам вода общо 1.500 литра.Използвах за гарниране малко кедрови ядки и червен ситно нарязан лук.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
200 грама зелен гръцки грах за фава
1.500 литра вода
1 глава кромид лук
сок от 1 лимон
1 ч.л. сол
4 - 5 с.л. зехтин
За гарниране : червен лук, кедрови ядки
Измийте добре зеления гръцки грах и го залейте с вода за 12 часа.Отново измийте и поставете в тенджера заедно с вода.Кипнете водата, на няколко пъти оберете пяната с решетъчна лъжица и намалете огъня до умерено къкрене.Ситно нарежете кромид лука и го добавете заедно със зехтина.Варете граха до пълно омекване Към края добавете солта и лимоновия сок и бъркайте енергично до кремообразна структура на пюрето.
Сервирайте фавата топла или студена .Гарнирайте отгоре със ситно нарязан кромид лук и кедрови ядки !
Няма коментари:
Публикуване на коментар