Харесах тази рецепта от блога на Мария - " Хралупка " - https://hralupka.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html. Ударението на думата " листа " е на буквата " и". Специфичното в рецептата е това, че зелето се реже на дебели ивици. Благодаря ти Миме.Чудесно е зелето приготвено по този начин.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кисела зелка - 0.900 - 1 кг.
5 зърна бахар
5 зърна хвойна
5 зърна черен пипер
3 ч.л. червен пипер / използвах 2 ч.л. пушен и 1 ч.л. сладък червен пипер /
1 ч.л. смлян кимион
2 дафинови листа
зелев сок
вода
зехтин
Измийте хубаво киселата зелка и я нарежете на дебели ивици широки 2 - 3 см. В глинен гювеч подредете лентите зеле.Отгоре поставете всички подправки.Залейте с 1ч.ч. зелев сок и вода.По оригиналната рецепта водата се долива до нивото на зелето.И аз направих така, но трябваше да намаля количеството и.В глинен съд водата извира бавно.Разбъркайте.
Сложете съда в студена фурна на долно ниво.Включете на 200 градуса и печете така докато заври.След това намалете на 180 градуса и печете 2 часа.Накрая добавете зехтина.
Сервирайте ястието леко топло или студено.Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар