КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 11 януари 2015 г.

Приготвяне на качамак / Preparing polenta /

Качамак гарниран със счукани орехи и чесън


Румънско  царевично брашно, идеално за качамак.Продава се в големите търговски вериги.


Качамак гарниран с червен лук, червен пипер , домашни мерудии и зехтин


Качамак гарниран със зелен лук и готов микс маслини с чушка, чесън и риган


   Качамакът / мамалига, полента / е традиционно ястие от италианската и румънската кухня.В близкото ни минало, особено в Добруджа също се е приготвял и консумирал много качамак.Царевицата не съдържа глутен и способства за запазване на зъбите в добро състояние.За да приготвим хубав качамак е важно да използваме специален сорт царевица / не фуражна, която се използва за храна на животните /  и брашното да бъде по - едро смляно.Най - лесно се смила царевичното брашно когато се използва домашна ярномелка за смилане храната на животните.Използва се най - ситното сито.За приготвяне на царевични тортили се използва специален сорт бяла царевица.
   Най - напред трябва добре да подсушим зърната царевица във фурната , а после да смелим брашното.Зърната могат да се смелят и без да се сушат, но готовото брашно е хубаво да се препече в сух тиган или във фурната на по - слаб огън. В противен случай то бързо ще мухляса.Затова е добре когато приготвяме качамак да използваме толкова прясно смляно брашно, колкото ще употребим за приготвяне на съответните порции.В случай, че използвате закупено от търговската мрежа брашно изберете италианското или румънското.Те са с перфектно качество.В България се продава и т.нар. инстантно царевично брашно, което се приготвя без варене.Просто брашното се разтваря в топла вода, става вкусен качамак.Продава се в диетичните магазини и някои големи търговски вериги.
   В миналото хората са консумирали това ястие по - често поради липса на пшеничен хляб.
    Традиционно мамалигата се приготвя само от царевично брашно, но са възможни различни вариации с добавка на картофи, бяло брашно, брашно от нахут или елда, овесено брашно, тиква. Качамакът се приготвя в специална тенджера от чугун, която е с обло дъно наречена казанка.Готов се реже не с нож, а с конец.
  Съществуват различни начини за гарниране и поднасяне.Аз го поднасям с различни добавки - орехи, чесън, мед, тахан, сирене, маслини, лук.Може да се поднесе също с петмез или рачел.В Румъния качамакът служи като гарнитура към различни видове ястия - постни или месни.Използват го както ние картофите, а също и като заместител на хляба.Мисля, че това е много практично и здравословно, защото картофите съдържат много нишесте, способстват за повишаване на теглото и кръвната захар.
Качамакът се приготвя лесно по няколко начина :
1. Поставяме 3 части вода на котлона и в нея добавяме щипка сол и 1 част царевичен грис.Започваме непрекъснато да бъркаме докато водата се загрее и заври.Намаляваме огъня след завирането , бъркаме 5 - 10 минути и качамакът е готов.Така сместа става гладка, без малки бучици.
2.Чрез използване на чугунена тенджера с обло дъно - казанка.Така го приготвяше навремето баба ми. Днес така го правя и аз, но когато съм в къщата ни на село.Казанката трябва да се постави на печката с дърва, защото дъното и е обло и няма как да се приготви качамак на обикновен котлон.Не съм пробвала поставяне върху газов котлон.
Поставете в тенджерата с обло дъно 3 литра  вода и оставете да заври.Прибавете щипка сол и изсипете наведнъж на равномерен пласт 1 кг. царевичен грис . Направете с точилка  няколко дупки в брашното.Когато от дупките започне да клокочи каша започнете да разбърквате качамака с точилката.Трябва сместа хубаво да се сгъсти и да започне  да се отделя от съда. Махнете от огъня, заравнете повърхността на качамака с дървена лъжица, потопена в мазнина  и обърнете в поднос.Нарежете на порции с памучен бял конец, като го прокарвате през сместа от качамака.Гарнирайте готовия качамак по избор с избрана от вас плънка.
3. При този начин се използва също тенджера с обло дъно, но царевичният грис / 1 кг. / се изсипва във врящата подсолена вода / 3 литра / не наведнъж на равномерен пласт, а постепенно и по малко.Бърка се непрекъснато с дървена лъжица докато сместта се сгъсти.
При всички начини за приготвянето на качамака огънят трябва да е умерен, не много силен, защото сместта при усилване на огъня много пръска и може да ни изгори.Приготвяла съм качамак и по трите начина, в зависимост от времето, с което разполагам и вида на печката. Става много вкусен.
    Да ви е сладко !



Чугунена тенджера за приготвяне на качамак с обло дъно.











9 коментара:

  1. Снощи това вечерях. :) Аз гарнирам с каквото ми е подръка, но задължително си добавям лют червен пипер. Замислям се обаче, че още не съм опитвала в сладък вариант. И... признавам си, че си го правя с царевичен грис, просто винаги се сещам, когато нямам време. :) А твоят е чудесен, Ели!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз го правя и в сладък, и в солен и даже в сладко - солен вариант , Гери.Последният е качамак , приготвен със сол, черв. пипер и различни мерудии, но гарниран с малко мед и зехтин.
    Поздрави, благодаря за коментара Гери !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са новите ти предложения, Елена,
    обичам качамак и много ми хареса идеята, обясненията и вариантите...
    Благодаря ти, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Прияде ми се! И без това отскоро ми се върти мисълта да направя качамак, но покрай празниците се отнесох!
    За пръв път виждам предложения с орехи и чесън; маслини, пресен лук, червен лук и пр. Много се заинтригувах. Обикновено ядем със сирене, полят с масло с червен пипер; прясно мляко и мед (а при мен - сладко-солен вариант! ).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви от сърце за коментарите.Качамакът е една от старите традиционни български храни.Аз просто показах някои начини за гарниране, малко по - различни от традиционните.Правила съм качамак и съм го гарнирала с посочените продукти - в сладък и в солен вариант.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Искам да попитам дали ще ми се получи качамака ако ползвам царевично брашно българско, то е като брашно, не прилича на грис.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,
      ще се получи качамака.Аз съм правила и качамак от домашно смляно брашно от царевица.Обаче предварително трябва да се измият и подсушат зърната.След като се смелят на брашно е хубаво то леко да се препече в суха тавичка.Така се получава страхотен качамак.Но в търговската мрежа има и царевично брашно, а не грис.Също става хубав качамак.
      Направете качамака като поставите брашното в студена вода - съотношение 1 част брашно, 3 части вода и бъркайте непрекъснато на слаб до умерен огън докато се сгъсти.Ако е много силен огъня при сгъстяването качамака започва да пръска.Но така със сигурност ще се получи качамак с перфектна структура, няма да има бучки.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Благодаря ви много за бързия отговор. Ще се опитам да го направя.

      Изтриване