КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Две предложения за салати с кълнове от броколи / Two proposals for salads of broccoli sprouts /









   Както броколито, така и кълновете от него могат да бъдат използвани с успех в салати.Кълновете също имат полезните качества на растението и могат да се приготвят от пресни семена през цялата година.Семена от броколи се предлагат в диетичните магазини, самите кълнове са много вкусни и питателни.Как да си приготвим кълнове вижте в тази публикация http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html
   ЗА  САЛАТАТА С МЛЕЧНА  ЦАРЕВИЦА СА НЕОБХОДИМИ  : 1 пакет замразена, млечна царевица, 1 щипка хималайска сол, 2 - 3 супени лъжици кълнове от броколи, 1 настърган на едрото ренде морков, струйка зехтин за овкусяване ; маслини за декорация ;
Замразената царевица измийте с топла вода няколко пъти докато зърната омекнат добре.Прибавете към поставената в купа царевица кълновете от броколи, настъргания морков, хималайската сол и овкусете със зехтина.Разбъркайте и поднесете като добавите и няколко маслини.
   Да ви е сладко !

Кълнове от броколи










ИТАЛИАНСКА  САЛАТА С  КЪЛНОВЕ ОТ  БРОКОЛИ - за тази салата използвах италианските зеленчуци - финокио и радичио.Закупих от голяма търговска верига растението фелд за да го опитам и мисля, че то няма нищо общо с тученицата.Съвсем друго растение е, дори мисля че не е култивирана тученица, а превода е неточен.Грудката на финокиото е много вкусна, но аз използвах и част от листата, които имат силен аромат на анасон.
Приготвяне на салатата - нарежете фелда на ивички или го накъсайте с ръце.Нарежете на тънки ивички парче финокио / грудката и част от фините зелени листенца / и парче радичио.Смесете всичко в салатиера, добавете щипка хималайска сол, струйка зехтин и 1 - 2 с.л. кълнове от броколи.По желание добавете лимонов сок или ябълков оцет.
  Разбъркайте всички продукти и салатата ви е готова.Да ви е сладко !
















4 коментара:

  1. Ели, все се каня да си отгледам и аз кълнове, но да видим... Да се питам защо ли отлагам? Все си мисля, че няма да успея. А ти имаш толкова прекрасни предложения за рецепти с тях, ей като това тук!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      кълновете се приготвят много лесно в домашни условия, евтина и много вкусна храна като добавка към салати особено през зимата.През цялата година кълновете снабдяват организма с ценни витамини, ензими и ферменти и не е необходимо използването на скъпи и прескъпи хранителни добавки.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Чудесни са и двете! Аз все още разчитам само на търговската мрежа за кълнове, но май е време да си отгледам:))) Прекрасен ден, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    кълновете в търговската мрежа са доста скъпи и аз не мога да си обясня защо.Много лесно се приготвят, но като всяко нещо си има специфика при отделните семена и зърна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване