КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 17 февруари 2015 г.

Салата от финокио и моркови / Salad of fennel and carrots /



    Финокиото, познато като фенел, римски копър, сладък копър, аптекарски копър, италиански копър, флорентински копър, див копър, сминд, морач, резене е познат зеленчук в България и се продава в големите търговски вериги.Този зеленчук има семена с анасонов аромат, които също могат да се използват като подправка.Засява се и се отглежда лесно.Преди години засявахме в нашата градина семена от това растение.Получиха се много на брой растения с дълги стъбла и листенца, подобни на копър със силен аромат на анасон.Грудката обаче се получи по - малка, не толкова голяма както при закупените растения.Вероятно листата трябва да се режат, за да се получи по - голяма и сочна грудка.
Финокиото е богато на фибри растение, съдържа много витамини - вит.А, вит.В6, вит.С, както и желязо, калций и фосфор.Използвах грудката сурова в салата, има много приятен, свеж вкус.
Ако съхранявате грудката в хладилник не измивайте растението, не го поставяйте в найлонова торбичка.След като срежете грудката на две части отстранете кочанчето, което има леко горчив вкус.Нарязах зеленчука с рендето Вьорнер на тънки и фини ивички.Добавих настъргани на едрото ренде моркови, щипка хималайска сол, маслини с чушка, зехтин и лимонов сок.
Ако не желаете да използвате финокиото веднага, залейте нарязаните ивички с лимонов сок, защото растението потъмнява от въздуха.По - желание могат да се използват и зелените листенца от стъблото като добавка или украса на салатата.
    Да ви е сладко !






4 коментара:

  1. Само в печен вариант съм го пробвала, виж в суров вид не съм. Дори не знаех, че може. :) Чудесна салатка и ти благодаря, че споделяш толкова интересни неща с нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    финокиото е много вкусно сурово, използва се разбира се и печено , и задушено.Грудката, лично на мен повече ми харесва, листата имат много остър аромат на анасон.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Zasiahme fenel no ne obrazuva glavi ako znaete pomognete molia.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      и при мен не е образувал глави когато съм засявала.Но си мисля,че трябва много да се полива и загърля корена с почва.Тогава вероятно ще образува глава.Защото всички кореноплоди изискват редовно и обилно поливане.Пробвайте и ще видите какво ще стане.
      Поздрави !

      Изтриване