КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Салата от спанак, копър, репички, краставица и тиквички / Salad of spinach, fennel, radish, cucumber and zucchini /



    Обичам да използвам по всяко време на годината спанака за салати.Писала съм подробно за спанака и тук ще спомена само, че той не трябва никога да се обработва топлинно.Съдържащата се в него органична оксалова киселина при топлинна обработка образува неорганични оксалати, които са причина за т. нар. оксалатни камъни в бъбреците.
Тази вкусна салата приготвих в съчетание с пресни тиквички и краставици.Когато избирате тиквички за сурови салати винаги избирайте малки, с необразували още семена и тънка и крехка кора.Използвайте ги без да ги белите.Когато подбирате връзка репички подберете със свежи зелени листа, добавете и тях в салатата.
ЗА  ТАЗИ  САЛАТА  СА  НЕОБХОДИМИ  : 1/2 малка тиквичка, 1 малка краставица, 2 стръка зелен лук, 1 връзка репички с част от листата, спанак или зелена салата - 1 купа, накъсана с ръка или нарязана на лентички, 1/2 връзка копър, зехтин, щипка хималайска сол и ябълков оцет, маслини каламата - 6 - 10 броя.
Нарежете репичките на тънки филийки, ако има свежи зелени листа нарежете и тях на тънки ивички.Нарежете копъра и зеления лук на ситно, краставицата и тиквичката - на полумесеци, спанака  и / или   зелената салата накъсайте с ръце или нарежете на тънки ивички.
Смесете всички продукти в голяма купа, овкусете със зехтин, ябълков оцет и щипка хималайска сол на вкус и да ви е сладко !

















Няма коментари:

Публикуване на коментар