КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Домашна натурална лимонада / Natural homemade lemonade /

 


  Лимонът / Citrus limon / e пренесен от Северозападна Индия в Източното Средиземноморие.Бил познат още по време на Римската империя, а през 10 век арабите го пренесли в Европа / Сицилия /. Доказано е, че е отглеждан през 11 век в Ривиерата.Дървото е високо от 3 - 7 метра, има големи розови цветове, едва разперени листни дръжки и бодливи стъбла.В Сицилия годишно се прибират три реколти.Плодовете се смятат за узрели, когато зелената кора стане бляскава.Разбира се, има и лимони с кора с жълт цвят, когато узреят.Освен в Сицилия и Испания лимонът се отглежда и в Калифорния и Северна Африка.
  Плодовете съдържат около 7 % лимонена киселина и се използват за приготвяне на лимонада, като подправка и в медицината.Етеричното масло, което се съдържа в лимоновите кори, се използва в козметиката и при произвеждането на спиртни напитки.
   Сокът на лимоните в прясно състояние е едно от най - силните лечебни средства.Той чудесно лекува екземи и други кожни болести, заболявания на жлъчката, бъбреците, пикочно - половата система, полезен е при всички ракови заболявания.
   Лимоновите корички, получени от добре измити лимони, чрез настъргване и изсушаване на кората могат да се използват за украса и ароматизиране на сладкиши.



    Домашна лимонада можем да приготвим много бързо и лесно.Просто е необходимо да си набавим необходимото количество лимони.Използвала съм различни сортове, но има един сорт, при който лимоните са по - големи, а кората им е леко оранжева.Тези лимони са специален сорт за фрешове и сокът им има по - сладникав вкус.
Най -напред изцедете добре лимоните като използвате специална преса, смесете лимоновия сок  с мед на вкус и добавете вода / минерална, от извор, филтрирана или дестилирана /.Тази напитка е много полезна и по желание може да бъде ароматизирана с различни добавки.Много е полезна при различните кожни и гинекологични заболявания, проблеми с жлъчката и черния дроб, дори язви на стомаха или дванадесетопръстника.
Преди няколко години проведох 10 дневно гладуване с домашна лимонада по рецептата на  Д-р Роберт Морс , а тя е : 11/2 литра вода, 1/2 ч.ч. мед и 11/2 ч.ч. пресен лимонов сок.През целия ден се пие само тази лимонада и не се приема никаква храна.Считам, че при по - сериозните заболявания пиенето на чаша топла вода със сок от 1 лимон няма да окаже почти никакъв ефект.Сокът според мен трябва да е много повече, за да може съответния проблем в болния орган да отшуми.По рецептата на Д-р Морс всеки ден използвах по 1 1/2 кг. лимони за получаването на 11/2 ч.ч. пресен сок.
При заболявания на панкреаса трябва да се внимава с употребата на цитрусови плодове.Сокът от пресни лимони може да подпомогне разграждането на камъни в жлъчката или бъбреците, затова трябва да се подхожда винаги много внимателно.Лимономият сок има алкална реакция и алкализира всички тъкани, въпреки че на вкус е кисел.
След проведеното гладуване с лимонада се чувствах чудесно, без никакви болки по тялото.Затова днес редовно консумирам лимонов сок , домашна лимонада , почти ежедневно.
 Направете си и вие и свикнете да пиете тази напитка, която ще ви зареди с нови сили и перфектно здраве !





Срязан на две лимон за фрешове - има подобен на портокал цвят и по сладък вкус на получения сок








Лимонада, гарнирана с прясна мента

Няма коментари:

Публикуване на коментар